CDR.cz - Vybráno z IT

Jak vytvořit QR kód, jak QR kódy fungují a proč je používat?

nepřehlédněte
S QR kódem se setkáváme takřka na každém rohu a některé to možná až obtěžuje. Málokdo ale ví, jak tato 25 let stará technologie je vlastně užitečná. Proto jsme připravili jednoduchý přehled, co to QR kód je a jak se dá využít.

Zdroj: Shutterstock

Co je to QR kód?

QR kód, Quick Response, je v podstatě alternativou k notoricky známému čárovému kódu UPC. Jde o strojově čitelný štítek, který obsahuje určitá data, která pak počítač nebo chytrý telefon dokážou interpretovat rychleji než prostý text nebo kód.

U tradičních UPC kódů máte pouze dvanáct čísel, což na produkty a potraviny dostačuje, kdežto QR kód umožňuje uložit až 7 089 čísel, 4296 písmen nebo 1817 japonských kaji. Díky tomu můžete QR kód použít pro vyvolání adresy URL, elektronickou platbu a mnoho dalšího

Zdroj: Shutterstock

Jak fungují QR kódy?

Pro lidské oko vypadá QR kód jako směsice náhodných pixelů, ale design má svá přísná a důmyslná pravidla. Jistě si například všimnete tří velkých čtverců v rozích QR kódu. Ty slouží ke správné orientaci, takže i když naskenujete QR kód opačně, počítač si s tím poradí, protože chybějící čtvrtý čtverec má být v pravém dolním rohu.

Dále na začátku QR kódu nalezneme směsici pixelů označující formát a účel, takže pro sdílení údajů o Wi-Fi řekne nejprve QR kód telefonu, že toto je jméno a heslo pro připojení k internetu. QR kód pak obsahuje samozřejmě ještě faktickou informaci zaznamenanou pomocí datových pixelů.

Tyto datové pixely pak nejsou jen bílé a černé čtverečky, ale jsou uskupeny do malých vzorů, díky čemuž umí sdělit daleko více informací. Data jsou pak skenována nejen horizontálně, ale také vertikálně, což znovu zvyšuje hustotu dat. Pokud znáte tyto vzory a pravidla je teoreticky možné QR kód dekódovat i ručně.

Každý telefon má vestavěný skener QR kódů

Drtivá většina moderních telefonů s operačním systémem Android či iOS již má v sobě automaticky zabudovanou čtečku QR kódů, a tak není zapotřebí stahovat žádné další aplikace. V Androidu i v OS stačí otevřít Google Lens, Fotky Google nebo Fotky u Applu a můžete si zpětně naskenovat QR kód i z již vyfoceného obrázku.

Zároveň ale také musíme upozornit na to, že není správné skenovat každý QR kód, protože některé mohou být zneužity podvodníky a vy si místo odkazu na cílenou webovou stránku můžete do mobilu stáhnout nebezpečný vir.

Jak si zdarma vytvořit vlastní QR kódy

Na rozdíl od čárových kódů UPC, které jsou regulované, jsou QR kódy otevřeným standardem. Jednotlivci nebo dokonce celé firmy mohou generovat a využívat QR kódy zdarma bez nutnosti pořídit si licenci nebo zabezpečit si registraci. Například Google Chrome či Microsoft Edge nabízí možnost vytvořit QR kód pro jakoukoliv webovou stránku. Stačí při otevření webové stránky kliknout na tlačítko pro sdílení a zde vybrat možnost „Vytvořit QR kód“. Z webových stránek mohou posloužit například: 

Vždy si ale pamatujte, že informace uvedené v QR kódu jsou statické a nedají se již změnit či aktualizovat. Existuje ale i taková technologie, která dokáže vygenerovat dynamický QR kód, ale tato služba je za peníze. V praxi při naskenování takového kódu jste přesměrováni na adresu placeného serveru, kde si můžete libovolně zvolit, kam má být zákazník dále přesměrován.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Jak vytvořit QR kód, jak QR kódy fungují a proč je používat?

Úterý, 11 Říjen 2022 - 11:15 | Zog Zogothowics | Jak u dementů na dvorku. Čiháku když nevíš co bys...

Zobrazit diskusi