CDR.cz - Vybráno z IT

James Webb Space Telescope oslavuje 2. výročí s ohromujícím pohledem na galaxie

Zdroj: Shuttestock

NASA, ve spolupráci s Evropskou vesmírnou agenturou (ESA) a Kanadskou vesmírnou agenturou (CSA), slaví druhé výročí od chvíle, kdy teleskop Jamese Webba začal posílat první fotografie vesmíru. Při této příležitosti byly zveřejněny nové snímky zachycující interagující galaxie známé jako Penguin a Egg, oficiálně klasifikované jako Arp 142.

Historie galaktického setkání

Galaxie Penguin a Egg se poprvé setkaly před 25 až 75 miliony let, což vedlo k dramatickým změnám v jejich struktuře a ke vzniku mnoha nových hvězd. Vědci zjistili, že v galaxii přezdívané Penguin, která připomíná ptačí hlavu, vzniká ročně 100 až 200 nových hvězd. Pro srovnání, v naší Mléčné dráze se každý rok vytvoří pouze šest až sedm nových hvězd. Na snímku pořízeném Webbovým teleskopem je patrná interakce mezi těmito dvěma galaxiemi, která je vyznačena jemně zářícím obráceným U.

Při bližším pohledu na snímek se zdá, že galaxie Penguin je větší než galaxie Egg nalevo, ve skutečnosti však mají přibližně stejnou hmotnost. Kdyby byla jedna z galaxií výrazně menší, už by se dávno spojily do jedné. Kromě těchto dvou dominantních galaxií jsou na snímku vidět i mnohem vzdálenější galaxie v pozadí, což ukazuje na mimořádnou citlivost a rozlišení Webbových infračervených kamer.

Význam Webbova teleskopu

Teleskop Jamese Webba, který byl vypuštěn koncem roku 2021, představuje jeden z nejvýznamnějších pokroků v oblasti astrofyziky a výzkumu vesmíru. Příprava a stavba teleskopu trvala více než deset let a byla provázena technickými výzvami a rostoucími náklady. První snímek, který NASA a její partneři zveřejnili v červenci 2022, byl nejhlubší snímek vzdáleného vesmíru, jaký kdy byl pořízen.

Zdroj: NASA

Na oslavu prvního výročí Webbova teleskopu byl loni zveřejněn snímek blízké hvězdné školky. Tento snímek poskytl vědcům nový pohled na procesy tvorby hvězd a struktury mlhovin. Webbův teleskop dokáže zachytit infračervené světlo, což umožňuje nahlédnout do velmi vzdálených a starých oblastí vesmíru, které byly dosud mimo dosah jiných teleskopů.

Budoucnost výzkumu s Webbovým teleskopem

Webbův teleskop má před sebou ještě mnoho let provozu, během nichž se očekává, že přinese další významné objevy. Jeho schopnost zkoumat vesmír s vysokým rozlišením a citlivostí umožňuje vědcům studovat vše od formování hvězd a galaxií po zkoumání exoplanet a hledání podmínek pro život mimo naši sluneční soustavu.

Galaxie Penguin a Egg jsou jen jedním z mnoha příkladů toho, co může Webbův teleskop odhalit. S každým dalším snímkem získáváme hlubší porozumění vesmíru a jeho evoluci. Tyto nové objevy nejen fascinují svou krásou, ale také poskytují cenná data, která posunují hranice našeho vědeckého poznání.

Oslava druhého výročí operací vesmírného teleskopu Jamese Webba je významným milníkem pro NASA, ESA a CSA. Nové snímky interagujících galaxií Penguin a Egg jsou důkazem neuvěřitelných schopností tohoto teleskopu a jeho přínosu pro astrofyziku. V následujících letech můžeme očekávat mnoho dalších úžasných objevů, které nám pomohou lépe porozumět vesmíru, ve kterém žijeme.

Diskuse ke článku James Webb Space Telescope oslavuje 2. výročí s ohromujícím pohledem na galaxie

Žádné komentáře.