CDR.cz - Vybráno z IT

Japonsko povolává roboty do zdravotnictví. Ušetří práci sestrám i doktorům

Univerzita Nagoya a Toyota Industries sestrojila roboty pro práci ve zdravotnictví. Jsou schopni doručovat léky, převážet až 30 kg břemeno a když jim zatarasíte cestu, slušně vás požádají, abyste šli na stranu. Vyřeší pracovní zatížení zdravotních sester.

Téměř po celém světě je smutnou skutečností, že zdravotní sestry a obecně pracovníci ve zdravotnictví jsou přetěžováni, pracují v kuse i 30 hodin, mají velikou zodpovědnost a jejich mzda je v hodně případech neodpovídající. S tím se rozhodli bojovat v Japonsku. Univerzita Nagoya a Toyota Industries sestrojila roboty pro práci v oblasti zdravotnictví.

Svojí výškou 125 cm mohou evokovat velikost dítěte. Dokáží se pohybovat rychlostí 3.6 km/h a převážet břemena o celkové hmotnosti až 30 kg. Díky radarové technologii mají zorné pole 360°. Pokud by tedy někdo zablokoval jejich cestu, jsou schopni danou překážku obejít, popřípadě požádat lidi, aby je nechali projít. Před vybitím baterie se sám přesune do nabíjecí stanice a připojí se k elektrické síti.

Japonský magazín Asahi Shimbun informoval o tom, že Nagoya University Hospital, se sídlem v Nagoji, Tsurumaicho, plánuje v únoru uskutečnit pilotní program, který představí řadu robotů, kteří jsou schopni jak doručovat léky, tak testovat vzorky.

Na počátku tohoto programu budou k dispozici zatím pouze čtyři roboti, kteří budou pracovat převážně na nočních směnách od 17:00 do 8:00 hodin. Budou jezdit mezi podlažími a plnit si své svěřené povinnosti. 

Jejich primární povinnost bude pracovat jako tzv. “spojka“ mezi JIP, lékárnou a laboratoří. Důvodem je dodávka testovacích vzorků, léků, tekutin a dalších nezbytných náležitostí, které bude lékař potřebovat.

Ovládání robotů by nemělo být příliš složité, protože by zdravotní sestry měly být schopny nastavit množství léků pro jednotlivé pacienty nebo zadávat i jiné potřebné úkoly. Vývojáři doufají, že stroje přispějí ke snížení zátěže zdravotnického personálu a zároveň zvýší jeho efektivitu.

Japonsko usilovně pracuje na snížení zátěže zaměstnanců také v jiných oblastech.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Japonsko povolává roboty do zdravotnictví. Ušetří práci sestrám i doktorům

Žádné komentáře.