CDR.cz - Vybráno z IT

Jsi to ty ve videu? Sociálními sítěmi se šíří nový podvod, láká nevinnou otázkou

Útočníci se snaží neustále ve dne v noci získat přístup k našim nejcitlivějším údajům a také k celé-mu zařízení. Důkazem toho je i nový scam, který se jako lavina šíří přes jednu z nejpopulárnějších chatovacích aplikací Messenger. Scam je vlastně podvodné jednání, jehož cílem je získat finanční prostředky od oběti.

Zdroj fotografie: Shutterstock

O přítomnosti scamu informuje i vedoucí virové laboratoře ESET, pan Jiří Kropáč, a potvrzuje, že lidé v hojné míře chodí zpráva do Messengeru„Jsi to ty ve videu? :D , která je doplněná o odkaz tvářící se jako video z TikToku. Ve skutečnosti samozřejmě nebude přesměrování na sociální síť TikTok, ale na instalaci podvodné aplikace, která připraví uživatele o peníze.

Konkrétně dojde buď k výzvě ke stažení aplikace nebo k přihlášení a odběru některé z placených služeb. Jedním z příkladů může být zobrazení aplikace podobné přehrávači YouTube, kde je uživatel vyzván ke stažení aplikace pro přehrání videa. Může se ale také jednat o stránku herních portálů, kde se musíte pro vyzvednutí výhry zaregistrovat.

 

Zdroj fotografie: Shutterstock

Při registraci ale musí vyplnit své telefonní číslo, ze kterého mu pak je každý týden strháván poplatek. Jeho záludnost spočívá v tom, že se tváří jako běžná zpráva od vašeho přítele a navozuje věrohodný dojem, že se právě vy na videu nacházíte. Útočníci si pak nevybírají operační systém a v ohrožení jsou tak uživatelé operačního systému Android, iOS, macOS i Windows.

Jak se nejlépe bránit?

Nejlepší je samozřejmě, když vám vaše prozřetelnost napoví na tento nebezpečný odkaz neklikat. Může se ale stát, že i váš facebookový účet bude napaden a vaši přátelé začnou od vás do soukromé zprávy dostávat tento vzkaz. Důležitá je proto prevence, tedy povědomí o takovémto podvodu, z obou stran.

Vy ubezpečte své přátele, že jim žádnou podobnou zprávu posílat nebudete (případně jste neposlali) a upozorněte je na tento podvod třeba odkazem na tento článek. 

Co dělat, když už jste na odkaz klikli?

Jedna z možností je, že bez rozmyslu a instinktivně na odkaz kliknete. Pokud se tak stane, rozhodně nic nestahujte, nikam nevyplňujte žádné údaje a nepřihlašujte se k žádnému odběru. V praxi by vám měla být podezřelá již slabá čeština i úroveň gramatiky.

Nezapomeňte také přítele, který vám odkaz zaslal, informovat o tom, že z jeho účtu se šíří nebezpečný scam a že by měl neprodleně informovat všechny své kontakty. 

Diskuse ke článku Jsi to ty ve videu? Sociálními sítěmi se šíří nový podvod, láká nevinnou otázkou

Středa, 18 Leden 2023 - 14:07 | Derryk | Článek jsem nečetl, ale vzhledem k očekávané...
Středa, 18 Leden 2023 - 10:33 | poloopice | Tipuju že polovina redakce CDR už má...

Zobrazit diskusi