CDR.cz - Vybráno z IT

Katastrofální aktualizace CrowdStrike: Globální výpadek na 8,5 milionu zařízení

Zdroj: Shutterstock

V pátek zasáhla globální výpadek přibližně 8,5 milionu zařízení s operačním systémem Windows, což bylo způsobeno chybnou aktualizací od poskytovatele kybernetické bezpečnosti CrowdStrike. Tato aktualizace vedla k nechvalně známé modré obrazovce smrti (BSOD), což způsobilo dočasné zastavení systémů, které používají nemocnice, letecké společnosti, banky a další klíčové služby. Incident postihl výhradně počítače s operačním systémem Windows.

I když byl problém převážně vyřešen v pátek odpoledne, společnosti Microsoft a CrowdStrike se stále potýkají s důsledky tohoto výpadku. V sobotním blogovém příspěvku David Weston, viceprezident Microsoftu pro podnikové a operační zabezpečení, uvedl, že Microsoft spolupracuje s CrowdStrike na „vývoji škálovatelného řešení, které pomůže infrastruktuře Microsoft Azure urychlit opravu chybné aktualizace CrowdStrike“. Kromě toho Microsoft požádal o pomoc také Amazon Web Services (AWS) a Google Cloud Platform (GCP).

CrowdStrike ve svém vlastním blogovém příspěvku v sobotu uvedl, že aktualizace – konkrétně aktualizace konfigurace senzoru – „byla navržena tak, aby se zaměřovala na nově pozorované, škodlivé pojmenované kanály používané běžnými frameworky C2 při kyberútocích“. Bohužel u zařízení se systémem Windows 7.11 a vyšším, která používají senzor Falcon od CrowdStrike, tato aktualizace „spustila logickou chybu, která měla za následek pád operačního systému“. Podle Westona byl celkový počet postižených zařízení „méně než jedno procento všech počítačů s Windows“.

Důsledky pro klíčové sektory

Tento výpadek měl značný dopad na různé sektory. Nemocnice hlásily zpoždění a komplikace při poskytování zdravotní péče, protože jejich systémy byly dočasně nefunkční. Letecké společnosti čelily zpožděním a rušení letů, což vedlo ke zmatkům mezi cestujícími. Banky a finanční instituce zaznamenaly přerušení služeb, což ovlivnilo transakce a další operace.

Zdroj: Shutterstock

Odezva a řešení

Microsoft a CrowdStrike reagovaly rychle, aby minimalizovaly dopad této chyby. Weston uvedl, že prioritou bylo obnovit funkčnost postižených systémů a zabránit dalšímu šíření problému. Spolupráce s AWS a GCP byla klíčová pro zajištění dostatečných zdrojů a rychlou implementaci oprav.

Prevence budoucích problémů

Tato událost zdůraznila důležitost důkladného testování aktualizací před jejich nasazením do produkčního prostředí. Společnosti, které poskytují klíčové bezpečnostní služby, budou muset zlepšit své interní procesy, aby se podobným incidentům v budoucnu vyhnuly. Kromě toho je důležité, aby organizace měly připravené krizové plány pro rychlou reakci na technické problémy a minimalizaci dopadu na jejich provoz.

CrowdStrike a Microsoft již pracují na zlepšení svých systémů a procesů, aby zajistily, že se podobná situace nebude opakovat. Uživatelé jsou vyzýváni, aby pravidelně aktualizovali své systémy a dbali na bezpečnostní doporučení, aby minimalizovali riziko kybernetických útoků a technických problémů.

Závěr

Globální výpadek způsobený chybnou aktualizací od CrowdStrike měl významný dopad na miliony zařízení a klíčové služby po celém světě. Rychlá reakce a spolupráce mezi technologickými giganty byla klíčová pro minimalizaci škod a rychlé obnovení provozu. Tato událost slouží jako připomínka důležitosti důkladného testování a připravenosti na krizové situace v digitálním věku.

Diskuse ke článku Katastrofální aktualizace CrowdStrike: Globální výpadek na 8,5 milionu zařízení

Pondělí, 22 Červenec 2024 - 11:58 | kat | Citát: "Tato událost slouží jako připomínka...

Zobrazit diskusi