CDR.cz - Vybráno z IT

KLDR vyvinula řízenou střelu dlouhého doletu. Může nést jadernou hlavici

Severní Korea otestovala o víkendu řízené střely, které jsou údajně navrženy tak, aby pronikly protivzdušnou obranou Spojených států, Jižní Koreje nebo Japonska. Nové střely mohou být vyzbrojeny jadernými hlavicemi.

Podle severokorejského stranického listu Rodong Sinmun měly testy nových zbraňových systémů strategického významu proběhnout o víkendu 11. a 12. září. Jednalo se o řízené střely s plochou dráhou letu, které jsou na první pohled podobné americkým střelám BGM-109 Tomahawk. Severní Korea neprozradila označení svých střel, ale oznámila, že odpálené střely zasáhly určené cíle a přitom urazily vzdálenost přibližně 1500 km.

Podle severokorejských představitelů urazily střely vzdálenost 1500 km za 2 hodiny, 6 minut a 20 sekund. Jde tedy podobně jako v případě Tomahawků o podzvukové střely. Střely mohou nést jak konvenční, tak i jaderné hlavice. Severní Korea neuvádí hmotnost bojových hlavic, ale pokud jde o střely podobné Tomahawkům, tak mohou nést zhruba půltunovou hlavici.

ukázka z manévrů severokorejského dělostřelectva

Vývoj střel s plochou dráhou letu měl podle listu Rodong Sinmun trvat dva roky a střely měly projít důkladným testováním zahrnujícím desítky pozemních testů proudových motorů, letecké testy, testy řídících a navigačních systémů střely a testování síly bojových hlavic. Díky malým rozměrům a schopnosti letu v malých výškách nad zemí jsou tyto střely obtížně detekovatelné radarovými systémy.

Američtí vojenští odborníci jsou zatím k těmto novým řízeným střelám KLDR poněkud skeptičtí. Není vůbec jasné, jestli Severní Korea už pokročila s miniaturizací jaderných hlavic tak daleko, aby mohly být umístěny v řízených střelách s plochou dráhou letu a dále není nic známo o řídících a navigačních systémech těchto střel, tedy o jak moderní systémy jde.

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku KLDR vyvinula řízenou střelu dlouhého doletu. Může nést jadernou hlavici

Čtvrtek, 16 Září 2021 - 18:33 | mittar | Je to podzvukove takze toho moc nepenetruje, je...
Čtvrtek, 16 Září 2021 - 14:09 | Tomáš Černák | No a teď si představ, jak špatně na tom jsi ty,...
Čtvrtek, 16 Září 2021 - 13:54 | satai | "tak mají zase obrovské množství chytřejších...
Čtvrtek, 16 Září 2021 - 13:44 | Tomáš Černák | Tak myslím, že v době, kdy pitomý Mavicy umí věci...
Čtvrtek, 16 Září 2021 - 13:05 | Blood | Tak jelikož Tomahawk má průměr půl metru, tak tam...

Zobrazit diskusi