CDR.cz - Vybráno z IT

Kodak odhalil dvojici bezdrátových chytrých objektivů PixPro k telefonu, mají až 25x optický zoom

Kodak SL10 a SL25 - img1
První bezdrátové objektivy k telefonům představilo v loňském roce Sony. Brzo se k němu ale s tímto sortimentem přidá i americký Kodak, který nabídne dvě verze chytrých objektivů s 10x nebo 25x optickým zoomem. Mají MicroSD slot a podporují iOS či Android.

Japonská společnost Sony představila minulý rok v září poměrně originální příslušenství k našim mobilním plackám - dva bezdrátové objektivy Sony QX s vlastním napájením a optikou, jakou do standardních rozměrů telefonu výrobci jen těžko vměstnají. V hlubokých vodách světového trhu ale nezůstalo Sony dlouho samo. Nově ke s němu přidá i newyorský Kodak s chytrými objektivy PixPro SL10 a SL25, které podporují jak operační systém Android, tak i jablečný iOS.

Jedná se de facto o samostatné bezdrátové fotoaparáty, které se liší především velikostí možného optického zoomu, jinak jsou si velmi podobné. SL10 tak nabídne 10x optický zoom širokoúhlého objektivu (35mm ekvivalent 28 - 280 mm), jehož světelnost se pohybuje mezi f/3.2 - f/5.6.

Kodak SL10 a SL25 - img2Kodak SL10 a SL25 - img4

SL25 vlastní širší a delší objektiv (24 – 600 mm) s 25x optickým zoomem o světelnosti f/3.7 – f/6.2. Oba tyto bezdrátové fotoaparáty nabídnou samozřejmě optickou stabilizaci obrazu, FullHD video se třiceti snímky za sekundu a v neposlední řadě také slot na MicroSD kartu, na kterou se budou ukládat pořízené snímky nebo videa. Ty si pak můžeme nechat samozřejmě zaslat i do paměti našeho telefonu, ke kterému se objektiv připevňuje za pomocí nastavitelných klepet držáku. Můžeme jej ale používat zcela samostatně - například při skupinových fotografiích - kdy lze spoušť i všechny funkce fotoaparátu ovládat na displeji našeho telefonu. Obě zařízení se propojují přes Wi-Fi a k dispozici bude speciální multiplatformní aplikace pro telefon.

Kodak SL10 a SL25 - img5Kodak SL10 a SL25 - img3

Pokud bychom přehlédli značení a logo výrobce, objektivy jsou vzhledově srovnatelné s loni představenými QX 10 a QX 100 od Sony. Kromě informací výše ale Kodak bohužel nezmínil další podstatné specifikace. Zatím tedy nevíme přesně, jaké senzory výrobce použil, případně v jakém maximálním rozlišení dovolují pořizovat snímky. Lze je také poměrně těžko srovnávat s konkurenčními produkty od Sony, které jsou pak o něco dražší (a možná kvalitnější, vlastní Exmor R CMOS snímač až s 20Mpix rozlišením).

Kodak SL10 a SL25 - img7

Cenovka menšího fotoaparátu-objektivu PixPro SL10 byla vyčíslena na rovných dvě stě dolarů, což jsou zhruba 4 000 korun. Dražší model s 25x optickým zoomem SL25 pak vyjde na rovné tři stovky, tedy na cirka 6 000 Kč bez daně. Do pomyslného ringu se Sony jde ale Kodak poměrně pomalu, dostupnost obou těchto bezdrátových objektivů byla odhadnuta až na letní měsíce tohoto roku.

Zdroje: 

12

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kodak odhalil dvojici bezdrátových chytrých objektivů PixPro k telefonu, mají až 25x optický zoom

Čtvrtek, 3 Červenec 2014 - 09:40 | Anonym | Tak o moc sloziteji se to dneska uz nedela....
Úterý, 17 Červen 2014 - 12:31 | ondra1 | Tak smyslem tohoto produktu je asi to, aby si...
Středa, 22 Leden 2014 - 09:13 | DRK | Když se na tu složeninu podívám, tak mi přijde...

Zobrazit diskusi