CDR.cz - Vybráno z IT

PlayStation 4 vrací úder a cílí na opravdové hráče: Na co se těšit + interaktivní pohled na PS4 ve 3D

sony-gamer-ps4-1370973717
Nová generace herních konzolí je za rohem a nyní se svým hardwarem pochlubilo i Sony. Jak bude konzole vypadat, co bude stát a proč jí mnozí předpovídají zářnější budoucnost, než konkurenčnímu Xboxu One?

Poté, co nám Sony v únoru nakonec NEukázalo nový PlayStation, jsme se konečně dočkali. Představení sklidilo nemalé ovace a to nejen kvůli samotné konzoli, jejíž vzhled se snaží vycházet ze starších modelů, ale i níže zmíněným faktům. Na některých fotografiích zařízení leží, jinde zase ne - orientaci si zkrátka budeme moci sami zvolit buďto horizontálně, nebo vertikálně, což asi není žádným překvapením.

Hardwarovou konfiguraci PS4 už nějaký pátek víme, ale proč si jí nepřipomenout. Uvnitř černého šasi bude tepat úsporné CPU AMD Jaguar na architektuře x86-64 s 8 jádry, vedle něj zde hledejme GPU s výpočetním výkonem 1,84 TFLOPS - tedy někde na úrovni desktopových grafik Radeon řady HD 7850 a 7870 a vše doplňuje 8 GB GDDR5 RAM s vysokou propustností.

PlayStation4_obrazek

Pro přehrávání optických Blu-ray disků poslouží integrovaná mechanika, data uložíme na integrovaný 500 GB pevný disk a nechybí ani integrovaný WiFi modul, Ethernet a Bluetooth pro další konektivitu.

playstation4_specifikace

Častým tématem u nového hardwaru je v poslední době jeho ovládání. U PS4 bude probíhat za pomocí nového DualShock 4 ovladače, který má vedle standardních tlačítek také dotykový touchpad a „sdílecí“ tlačítko k rychlému přístupu na vybrané online služby. Vedle ovladače se pro hraní počítá také se systémem Eye pro pohybové ovládání. Možnosti ovladače a kamerového systému dobře ukazuje následující video.

Cena o 100 dolarů níže než u Xbox One je zásahem do černého

Sony šlo na ocenění své konzole strategicky a počkalo, až vyloží karty na stůl Microsoft se svým Xbox One. Konkurence nastavila cenovku na 499 dolarů a za PS4 nakonec zaplatíme o 100 méně, tedy 399 dolarů (přibližně 8 000 Kč). Nižší nastavení ceny je určitě jedním z pozitiv pro budoucí prodeje.

cpu dollar

Microsoft má sice cenovku výše, ale na rozdíl od Sony ke své konzoli navíc nabízí bezdotykové ovládání Kinect přímo v základním balení. Pokud vezmeme v potaz, že jej uživatel PS4 bude chtít dokoupit, dostaneme se zpět na přibližně 500 dolarů. V tuto chvíli však Sony vypadá jako „ta hodná“ firma a Microsoft jako ten drahý, který navíc zakazuje zákazníkům používat bazarové hry, viz následující odstavce.

Jak je to s prodejem her a budeme muset být neustále online?

Sony se očividně inspirovalo reakcí hráčské komunity na nedostatky konzole Microsoftu. Mluvčí společnosti se na předváděcí akci nechali slyšet, že pro hraní nebude nutné dostupné internetové připojení, jako je tomu v případě Xbox One. Stejně tak chce japonská společnost nechat uživatelům volnou ruku v případě prodávání a půjčování her dalším hráčům, čímž si očividně získala u komunity nemalé sympatie. Neznamená to však, že se u některých titulů podobná podmínka jako neustálé připojení k síti nemůže objevit - vše stojí na vývojářských studiích.

ps4_ovladac_zadaplaystation-4-dualshock

S potřebou připojení k internetu a obchodním modelem je to podle Sony nakonec následovně: „Bodeme tu mít free-to-play a  každý  další potenciální obchodní model, který si vývojáři zvolí a uznají za vhodný. Nebudeme nic určovat, pouze jim poskytujeme platformu. Podmínky DRM si budou určovat třetí strany samy a opět to není nic, co bychom chtěli kontrolovat, řídit, nebo přímo implementovat.“

Do uvedení na trh koncem tohoto roku je času dost a oba hráči se ještě nepochybně pokusí o spoustu změn a vydají nespočet prohlášení. S hodnocením obou platforem tedy raději ještě počkáme.

„Osahejte si“ PlayStation 4 z pohodlí domova, ve 3D

Nějaký ten pátek se nám nové konzole ještě do rukou nedostanou, ale pokud se nemůžete dočkat, máme pro vás řešení. Designér JC Schaeffert publikoval na serveru Sketchfab 3D render založený na fotografiích z oficiálního uvedení produktu Sony. Pomocí pohybů myší si tak lze snadno prozkoumat konzoli a ovladač ze všech stran.

Ať už je to cenovkou, nebo přívětivější politikou kolem možnosti přeprodeje her, získává PS4 podle diskuzí čím dál více fanoušků. Podobně hovoří i nejrůznější ankety a tak nám to zkrátka nedá a zeptáme se také - jakou konzoli byste preferovali a proč?

Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku PlayStation 4 vrací úder a cílí na opravdové hráče: Na co se těšit + interaktivní pohled na PS4 ve 3D

Pátek, 14 Červen 2013 - 14:26 | x3m | Zaujimala by ma jedna vec ohladom toho bazaroveho...
Pátek, 14 Červen 2013 - 14:09 | x3m | Tak toto by si zasluzilo nejaky priklad. Osobne...
Pátek, 14 Červen 2013 - 13:58 | x3m | 1. toto by mi neprekazalo z pozicie hrania, ale...
Pátek, 14 Červen 2013 - 10:52 | Magy357 | financny dovod som tam uviedol ako zakladny a o...
Čtvrtek, 13 Červen 2013 - 13:54 | BTJ | ROFL, ted ctu dalsi clanek:o) http://diit.cz/...
Čtvrtek, 13 Červen 2013 - 13:51 | BTJ | "jedine ps4 - neni jina cesta" osobne...
Čtvrtek, 13 Červen 2013 - 13:47 | BTJ | Byli by uplne hloupi, kdyby tam povolili...
Čtvrtek, 13 Červen 2013 - 13:46 | BTJ | Samozrejme, ze to bude na vydavateli hry ........
Čtvrtek, 13 Červen 2013 - 11:58 | Rudolf Dvořáček | S tímto jediným souhlasím, ale jinak vidím šance...
Čtvrtek, 13 Červen 2013 - 11:43 | Tom27 | no ono se uz o tom pise ze kdyz toho managera...

Zobrazit diskusi