CDR.cz - Vybráno z IT

Koreji konkurovat nemůžeme, ale…

upc_internet_obr (5)
Pokud považujete Českou republiku za ne zcela technologicky vyspělý stát, sáhněte si do svědomí. Podle výzkumu společnosti Atamaitechnologies u se u nás internet rozrůstá nadprůměrným tempem. Alespoň co do expanze broadbandu.

Zjištěná data uspořádali autoři do dvou obecných kategorií a několika dalších subkategorií – podle regionů a rychlosti připojení (high broadband a broadband connection).

upc_internet_obr (2)

Broadbandu se v České republice daří

Zjištěná data uspořádali autoři do dvou obecných kategorií a několika dalších subkategorií – podle regionů a rychlosti připojení (high broadband a broadband connection).

Atamai označuje jako „broadband“ připojení rychlejší než 4Mb/s. V dřívějších výzkumech této společnosti splňovala kritéria měřeného širokopásmového připojení rychlost poloviční – 2 Mb/s. Jak si podle Atamai stojí ČR v porovnání se zbytkem „globální vesničky“?

upc_internet_obr (4)

Nejspíše lépe, než byste čekali. Žebříčku vévodí Jižní Korea s 86 % připojení rychlejší než 4Mb/s, následovaná Nizozemskem (83 %), Švýcarskem (77 %) a Belgií (73 %). Česká republika v celosvětovém měřítku obsadila 9. místo. Připojení k internetu rychlejší než 4 Mb/s je na našem území v průměru 68 %, což znamená meziroční nárůst o 6,8 procenta. Necháváme tak za sebou například USA, které dosáhly na čtrnácté místo nebo ještě o tři místa vzdálenější Německo.

Pozice Česka navíc stoupla v žebříčku regionu EMEA (Evropa, Střední východ, Afrika). Ze všech států této oblasti zaujímáme čtvrtou příčku za již zmíněným Nizozemskem, Švýcarskem, Belgií. Stejné umístění si zaslouží i Lotyšsko, které ovšem Atamai nezapočítává do tohoto územního celku.

upc_internet_obr (1)

…a rychlému broadbandu taky!

High broadband connection považují v Atamai jako připojení přesahující rychlost 10 Mb/s a i pro něj mají vlastní rank. Na první příčce se nic nemění, protože každé druhé připojení k internetu v Jižní Koreji (53 %) přesahuje požadovanou minimální rychlost. Druhým státem v pořadí (nutno dodat, že s  propastným rozdílem) je Japonsko, bronzovou medaili si odnáší Hong-Kong.

Ovšem i Češi mají rádi rychlý internet a s podílem 12 % tak získala 14. místo na světě a 9. pozici v rámci zmíněného regionu EMEA.

upc_internet_obr (3)

Nejpomalejší internet

Kuba, Demokratická republika Kongo, Solomonovy ostrovy, Nigérie, Mali či Východní Timor. Tyto státy uzavírají žebříček průměrné rychlosti internetu. Pro představu – při připojení 300kb/s stahujete jeden jediný film v HD přes 30 hodin. Vysoký kontrast ve srovnání s lídrem v rychlosti a jeho průměrnými 17,5 Mb/s, při kterých se snímek stáhne za necelou půlhodinu. O koho se jedná? Samozřejmě o Jižní Koreu…

Diskuse ke článku Koreji konkurovat nemůžeme, ale…

Žádné komentáře.