CDR.cz - Vybráno z IT

Kryptoměnový zápas dvou titánů: Worldcoin nastupuje do hry proti Bitcoinu

Zdroj: Shutterstock

Kryptoměny neustále zaujímají své místo na světovém finančním poli a získávají stále větší pozornost. Mezi nejslavnější patří jednoznačně Bitcoin, který si vytvořil pevnou pozici jako průkopník digitálních měn. Nicméně, nové hráče nezastaví ani regulatorní výzvy.

Projekt Worldcoin Foundation pod vedením Sama Altmana přichází s ambiciózními plány na globální úrovni. Snaží se přinést novou kryptoměnu - "Worldcoin token", která se opírá o unikátní technologii a fyzickou "kouli" pro skenování očí. I přesto, že Worldcoin stojí před výzvami v podobě regulací, dostává se mu podpory od jeho investorů a zdá se, že souboj o pozice na trhu kryptoměn bude neúprosný. 

Kryptoměny, digitální měny založené na kryptografii, se staly v posledních letech stále více populárními. Jednou z nejznámějších kryptoměn je Bitcoin. Bitcoin byl vytvořen v roce 2009 neznámou osobou či skupinou lidí pod pseudonymem Satoshi Nakamoto. Jeho jedinečnost spočívá v decentralizaci, což znamená, že není kontrolován žádným centrálním orgánem, jako jsou banky nebo vlády. Místo toho je podporován sítěmi počítačů, které provádějí transakce a udržují veškeré záznamy o pohybu bitcoinů.

Bitcoin využívá technologii blockchainu, což je veřejná a nedobytná kniha záznamů o transakcích. Díky blockchainu jsou všechny provedené transakce nezvratné a transparentní, což přispívá k důvěře uživatelů. Bitcoin má omezený počet mincí, a to 21 milionů, což ho odlišuje od tradičních měn, které mohou být neomezeně tisknuty centrálními bankami. V tom se podobá například zlatu, kterého je na Zemi také omezené množství a jeho těžba se neustále zpomaluje. 

Zdroj: Shutterstock

Bitcoin se stal nejen zájmem mnoha investorů a spekulantů, ale také nástrojem pro uskutečňování plateb a převodu prostředků na internetu. Avšak jeho kolísavá hodnota a volatilita trhu přinášejí určité riziko.

Worldcoin - nový hráč na poli kryptoměn

Mezi nové hráče na poli kryptoměn patří projekt Worldcoin Foundation, který stojí za iniciativou, jež se rozbíhá na globální úrovni. Worldcoin Foundation, založená Samem Altmanem, čelí však regulativním výzvám ve Spojených státech.

Hlavní myšlenkou Worldcoinu je poskytnout kryptoměnu, která je sledovatelná na blockchainu a vyžaduje od uživatelů, aby nejprve prokázali svou identitu. Klíčovou součástí projektu je fyzická "koule" pro skenování očí, která pomáhá odlišit mezi lidmi a roboty, zvláště s ohledem na nárůst umělé inteligence.

Společnost oznámila, že své služby bude nabízet ve 35 městech v 20 zemích. Nicméně, kvůli regulativním opatřením nebudou kryptoměny Worldcoin dostupné ve Spojených státech. Navzdory těmto výzvám získala Worldcoin investice v řádech stovek milionů dolarů od různých investorů, včetně Andreessen Horowitz, Khosla Ventures, Reida Hoffmana a Sama Bankman-Frieda.

Přestože se jedná o ambiciózní projekt, který se střetává s konkurencí a regulativními omezeními v kryptoměnovém sektoru, tak zakladatelé věří, že vhodným vysvětlením a transparentností mohou získat důvěru uživatelů a přinést kryptoměny k širšímu publiku.

Diskuse ke článku Kryptoměnový zápas dvou titánů: Worldcoin nastupuje do hry proti Bitcoinu

Středa, 26 Červenec 2023 - 19:39 | corwin78 | Worldcoin, just another shitcoin. Dnes tu je a...
Středa, 26 Červenec 2023 - 14:06 | Bonfire | Kravina, po které za pár let neštěkne ani pes,...
Středa, 26 Červenec 2023 - 11:50 | Peetee | Jo, zrovna Sam Bankman-Fried je dnes již...

Zobrazit diskusi