CDR.cz - Vybráno z IT

Lepší než Hercule Poirot: Čínský systém pozná pachatele podle chůze

Nový čínský systém od společnosti Watrix prý dokáže s 94% přesností rozpoznat osob podle tělesných proporcí a způsobu chůze. Nezáleží přitom na světelných podmínkách ani směru snímání těla.

Společnost Watrix, jedna z předních společností zabývající se umělou inteligencí a počítačovým viděním, byla založena v roce 2016 Yongzhenem Huangem. Její produkt "Shuidi Shenjian" dokáže jako jeden z mála údajně rozpoznat totožnost člověka podle tvaru těla a způsobu chůze s přesností na 94%.

Při zkušebním provozu čínskou policií dokázal během necelých 6 týdnů provozu odhalit 20 podezřelých osob. Díky tomuto úspěchu se může Watrix již nyní pochlubit objednávkami ve výši 19 milionů dolarů.

Tato společnost je výjimečná tím, že jako metodu pro rozpoznávání lidí používá právě styl chůze, nikoliv identifikaci tváří. Nejedná se přitom v teoretické rovině o žádnou novinku, protože o podobné principy se pokoušeli i přední odborníci ve Velké Británii, USA nebo Japonsku. Během svého výzkumu však zaznamenávali vysoké procento chybovosti, a proto svou energii směřovali na jistější metody rozpoznání lidí, jako např. podle tváře či jiných biometrických znaků.

Oproti klasickým systémům pro identifikaci lidí, kdy jsou potřeba speciální kamery v poměrně vysokém rozlišení, dobré světelné podmínky a specifické natočení obličeje, se spokojí tento čínský systém pouze se záznamem z klasických sledovacích IP kamer. Navíc za nepodstatné je zde považováno i oblečení, natočení osoby, vzdálenost do 50 metrů nebo dokonce i z jakého směru osoba snímána.

Diskuse ke článku Lepší než Hercule Poirot: Čínský systém pozná pachatele podle chůze

Žádné komentáře.