CDR.cz - Vybráno z IT

Létající městská doprava s autopilotem letos skutečností! První ji zavede Dubaj

Ehang 12
Čeká nás revoluce v městské dopravě? Už žádné popojíždění v přecpaných centrech? Město budoucnosti, které plánuje do roku 2030 zastoupit 25 % své veškeré dopravy autopilotem, si jde tvrdě za svojí vizí. Křídla roztáhne už letos.

O kvadrokoptéře, respektive robotickém dronu EHang 184 jsme informovali na našem serveru již vloni, když se poprvé ukázal světu na veletrhu CES 2016. Reálné nasazení však tehdy bylo ještě ve hvězdách. Jako první se této příležitosti zhostí Dubaj, který počínaje červencem spustí první zkušební lety městem. Projekt byl prověřen a schválen dubajským úřadem pro civilní letectví.

Spojené arabské emiráty by se tak brzy mohly pyšnit prvenstvím na poli letecké městské dopravy. Stále je ovšem ve hře stát Nevada, který v současnosti aktivně usiluje o povolení Federální letecké správy (FAA) pro nasazení leteckého přepravního drona.

Výhody EHangu 184 nekončí pouhou přepravou vzdušnou čarou. Díky autonomnímu řízení jej lze využít coby jakousi taxi-službu budoucnosti. Ovládání dronu zajišťuje 12‘‘ palcový tablet na palubní desce. Skrze přiloženou aplikaci si pak uživatel nastaví veškeré své požadavky, od teploty v kabině, přes osvětlení po samotnou destinaci v povoleném okruhu.

Ehang 14Ehang 13

Maximální vzdálenost, kterou může Ehang urazit, činí 30-50 kilometrů, ideální pro město. Napovídá tomu doba provozu až 30 minut při optimalizované rychlosti 100 km/h (průměrné však 60km/h). Teoreticky je dron schopen letět až rychlostí 160 km/h, z autoritativních důvodů však byla snížena na nižší hranici.

Ehang 10Ehang 11Ehang 5

Nakolik bude doba provozu ovlivněna zvolenou rychlostí, počasím či i třeba rozdílech v hmotnosti pasažéra, není přesně známo. Robotický dron je nicméně schopen unést 120-kilovou osobu, společně s malým zavazadlem. Za extrémních podmínek zabrání bezpečnostní systém dronu vzlétnout.

V případě jakýchkoliv technických potíží přistane dron na nejbližším bezpečném místě, aby nedošlo k ohrožení pasažéra na zdraví. Svraštit obočí nemusí ani milovníci přírody, jelikož se Ehang chlubí 100% zelenou technologií, šetrnou na životní prostředí.

Ehang 15

Tělo drona je vyrobena z karbonových vláken a hliníkové slitiny. Hmotnost činí 240 kilogramů. Maximální výkon všech osmi motorů je 152kW. Kapacita baterie dosahuje 17 kWh s dobíjením trvajícím čtyři hodiny, popřípadě pouze hodinu při režimu rychlého nabíjení. 

Galerie ke článku

Diskuse ke článku Létající městská doprava s autopilotem letos skutečností! První ji zavede Dubaj

Pátek, 17 Únor 2017 - 17:30 | kuban | jak je to hezky vymyšlený - vrtule jsou dole, kde...
Čtvrtek, 16 Únor 2017 - 16:50 | DRK | Obávám se že vize (a animace) pěkná, realita ale...

Zobrazit diskusi