CDR.cz - Vybráno z IT

Létající obojživelný sporťák Icon A5 pro potěchu technické duše

Letadlo Icon A 5 Scenery
Osobní letadlo, které bylo stvořeno pro dobrodružství. Odpoutejte se od nudného stereotypu a za cenu velmi luxusního automobilu, nebo dvou, budete moci létat nad hlavami ostatních.

Nač přemýšlet, na jaký automobil si našetřit? Ani jeden z elektromobilů, hybridních vozidel nebo klasických automobilů vám nenabídne pohled na silnici z ptačí perspektivy. Rozšiřte své obzory, hranice, limity, prostě cokoliv, co vás nutí držet se při zemi a seznamte se s netradičním létajícím dopravním prostředkem.

Letadlo Icon A 5 Photo

Icon A5 je obojživelné ultralehké sportovní letadlo určené pro individuální přepravu maximálně dvou dospělých osob. Po téměř deseti letech vývoje a bojů s americkým leteckým úřadem FAA (Federal Aviation Administration) kvůli oprávnění k provozu je připraveno dobýt vzdušný prostor. Ultralight Icon A5 zcela jistě dostojí svému názvu, neboť jej můžeme považovat svým způsobem za ikonu mezi osobními letadly - je malý, stylový a má překvapivě intuitivní ovládání.

Letadlo Icon A 5Letadlo Icon A 5 Interier

Nyní přejděme ke specifikacím tohoto dvoumístného drobka. Letadlo Icon A5 má rozpětí křídel 10,61 metru, na délku měří sedm metrů a narostl do výšky 2,47 metru. Dokáže letět rychlostí až 176 km/h a jeho maximální vzletová hmotnost činí 686 kilogramů, přičemž užitečné zatížení je mezi 195 a 249 kilogramy. Nechybí ani mnoho inovativních prvků, kterými se odlišuje od jiných ultralightů; zmiňme například sklápěcí křídla, odnímatelná boční okna nebo zatahovací podvozek, díky němuž může přistát i na vodě.

Škoda, že není jen cenově dostupnější. Na stránkách výrobce si jej můžete objednat za 189 000 dolarů, což je v přepočtu zhruba 4,6 milionu korun. Doba dodání standardní verze letadla A5 je stanovena na třetí kvartál 2019. Existuje však možnost získat své letadlo ještě dříve. Případní zájemci se mohou přidat ke speciálnímu programu A5 Move Up, který umožní majitelům depozitů posunout se v seznamu žadatelů na přednostní pozice. Tito šťastlivci se svých letadel dočkají už v polovině příštího roku.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Létající obojživelný sporťák Icon A5 pro potěchu technické duše

Úterý, 22 Prosinec 2015 - 11:36 | John Douberro | Marně přemýšlím, o čem je tenhle článek. Někdo...
Pondělí, 21 Prosinec 2015 - 21:03 | Fotobob | Jojo, není nad intuici podpořenou 200 stránkovým...
Pondělí, 21 Prosinec 2015 - 18:37 | HKMaly | Intuitivni ovladani je snad ze sipka nahoru...
Pondělí, 21 Prosinec 2015 - 14:34 | Fotobob | Intuitivní ovládání... :-))). Předpokládám, že se...
Pondělí, 21 Prosinec 2015 - 10:44 | Radek | CDR leteckým serverem? No, asi moc moc ne. Proto...

Zobrazit diskusi