CDR.cz - Vybráno z IT

Mercedes-Benz otevírá vlastní recyklační závod pro baterie elektromobilů

Zdroj: Shutterstock

V dnešní době, kdy je udržitelnost stále důležitějším tématem, podniká Mercedes-Benz další významný krok směrem k ekologičtější budoucnosti. Společnost dnes slavnostně otevřela svůj první závod na recyklaci baterií pro elektromobily (EV) v Německu, čímž dává jasně najevo svou snahu o snižování ekologické stopy spojené s výrobou a používáním elektrických vozidel.

Mercedes-Benz v novém závodě uplatňuje inovativní "integrovaný mechanicko-hydrometalurgický" přístup k recyklaci baterií. Tento proces zahrnuje dva hlavní kroky – nejprve jsou bateriové moduly mechanicky drceny, přičemž se oddělí jednotlivé materiály jako plasty, měď, hliník a železo. Výsledný materiál, často označovaný jako "černá hmota", obsahuje vzácné kovy a minerály, jako jsou kobalt, nikl a lithium. Tyto prvky jsou pak extrahovány za použití hydrometalurgického procesu, což zahrnuje chemické metody k oddělení cenných surovin.

Cílem této technologie je dosáhnout mimořádně vysoké míry recyklace. Mercedes-Benz očekává, že bude schopen znovu získat více než 96 % vzácných minerálů obsažených v bateriích elektromobilů. To má velký význam nejen pro snížení závislosti na těžbě surovin, ale také pro snižování emisí spojených s jejich těžbou a zpracováním. Tento proces má potenciál výrazně zlepšit udržitelnost elektrických vozidel.

Zdroj: Shutterstock

Udržitelnost v praxi: Solární energie a lokální výroba

Celý závod v Kuppenheimu je navržen s ohledem na minimální dopad na životní prostředí. Funguje výhradně na elektřinu získanou ze solárních panelů, což dále snižuje jeho ekologickou stopu. Ačkoli jeho současná kapacita dosahuje 2 756 tun ročně (což odpovídá 2 500 tunám materiálu), Mercedes-Benz plánuje tuto technologii v budoucnu rozšířit a zvýšit objemy recyklovaných baterií.

Tento projekt zároveň podporuje snahu automobilky o vytváření robustnějších a odolnějších regionálních dodavatelských řetězců. Jak zdůrazňuje Ola Källenius, předseda představenstva společnosti Mercedes-Benz, nový závod představuje významný krok k udržitelnější výrobě automobilů v Evropě. Společnost chce tímto projektem posílit svoji pozici na trhu elektrických vozidel a přispět k rozvoji udržitelné mobility nejen v Německu, ale i po celém světě.

Problém s recyklací baterií a jejich dlouhá životnost

Jedním z faktorů, které ovlivňují současnou recyklaci baterií elektromobilů, je jejich dlouhá životnost. Kritici elektromobility často uvádějí mylné informace o rychlém opotřebení baterií, avšak skutečnost je jiná. Moderní baterie, které jsou vybavené pokročilými systémy pro řízení teploty, mohou ztratit jen několik procent své kapacity i po 8–10 letech používání. To znamená, že baterie elektromobilů mají dlouhou životnost, což zpomaluje potřebu jejich recyklace.

Navíc se baterie po ukončení své "mobilní" životnosti často využívají pro statické skladování energie, například v domácích nebo průmyslových bateriových systémech. Toto využití tzv. "druhého života" prodlužuje jejich funkční cyklus a přispívá k efektivnímu využívání materiálů.

Baterie a budoucnost elektromobility

Mercedes-Benz není jediný, kdo se zaměřuje na recyklaci baterií elektromobilů. V USA například řada velkých automobilek spolupracuje se startupem Redwood Materials, který se specializuje na recyklaci baterií. Společnosti jako Ford, Volvo, Volkswagen nebo BMW již uzavřely partnerství s touto firmou, aby zajistily recyklaci svých baterií v Severní Americe.

Navzdory současné dlouhé životnosti baterií je však recyklace klíčovou součástí budoucnosti elektromobility. Cílem je vytvořit uzavřený cyklus, ve kterém budou vzácné suroviny jako kobalt, nikl a lithium neustále recyklovány a znovu využívány ve výrobě nových baterií.

Diskuse ke článku Mercedes-Benz otevírá vlastní recyklační závod pro baterie elektromobilů

Středa, 23 Říjen 2024 - 09:34 | Max Devaine | To bude fáma, podle Turka Mercedes končí s...

Zobrazit diskusi