CDR.cz - Vybráno z IT

Meta otevírá WhatsApp a Messenger pro chatovací aplikace třetích stran v EU

Zdroj: Shuttestock

Meta zavádí významné změny v souladu s pravidly Evropské unie o digitálních trzích (DMA). Uživatelé v EU budou brzy moci komunikovat napříč různými platformami, což jim umožní posílat a přijímat zprávy i z aplikací třetích stran.

Co znamená interoperabilita?

Interoperabilita v kontextu komunikačních aplikací znamená schopnost různých aplikací vzájemně spolupracovat, což uživatelům umožňuje komunikovat mezi platformami bez ohledu na to, jakou konkrétní aplikaci používají. V praxi to znamená, že uživatelé WhatsApp a Messengeru budou schopni posílat a přijímat zprávy od lidí, kteří používají jiné chatovací aplikace.

Meta začala pracovat na této funkcionalitě již v loňském roce, kdy vstoupil v platnost DMA, který klade požadavky na velké technologické společnosti, aby své platformy otevřely a umožnily interakci s dalšími službami. Společnosti jako Meta, která je označena jako „strážce“ (gatekeeper) v oblasti komunikace, již nemohou upřednostňovat své vlastní aplikace na úkor jiných, a musí proto umožnit uživatelům svých platforem komunikaci s uživateli jiných aplikací.

Zdroj: Shutterstock

Jak bude interoperabilita fungovat?

Meta uvedla, že pro vytvoření co nejlepšího uživatelského zážitku spolupracovala s partnery a dalšími zúčastněnými stranami. Pro uživatele WhatsApp a Messengeru budou zavedena upozornění, která je informují, kdy bude integrace s třetími stranami dostupná. Každý uživatel si bude moci vybrat, zda chce přijímat zprávy z jiných aplikací a zda je chce mít ve společné nebo oddělené schránce od stávajících zpráv.

Kromě toho budou i zprávy třetích stran podporovat pokročilé funkce, které známe z WhatsApp a Messengeru, jako jsou reakce na zprávy, odpovědi na konkrétní zprávy, indikátory psaní a potvrzení o přečtení. V roce 2024 se plánuje přidání podpory pro skupinové chaty napříč platformami a do roku 2027 by měly být možné také videohovory a hlasové hovory mezi různými aplikacemi.

Bezpečnost a dostupnost

Meta zdůrazňuje, že uživatelé začnou vidět možnost komunikace s aplikacemi třetích stran až poté, co budou tyto služby dostatečně připravené a otestované z hlediska bezpečnosti a uživatelské zkušenosti. Ne všechny aplikace budou integrované okamžitě, protože Meta bude postupně spolupracovat s dalšími vývojáři na rozšiřování této možnosti. Cílem je, aby tato interoperabilita nejen přidávala flexibilitu, ale také aby byla bezpečná a spolehlivá.

Tento krok představuje zásadní změnu v oblasti digitální komunikace, protože dosud byly platformy jako WhatsApp nebo Messenger uzavřené ekosystémy, kde bylo možné komunikovat pouze s lidmi používajícími stejnou aplikaci. Díky nové legislativě DMA bude možné prolomit tyto bariéry a umožnit uživatelům větší volnost při výběru komunikační aplikace.

Co to znamená pro budoucnost komunikace v EU?

Legislativa DMA může mít dalekosáhlé dopady na digitální trh. Nejen že posiluje práva spotřebitelů, ale také může podnítit menší vývojáře aplikací k inovacím a vytvoření alternativ, které mohou soutěžit s giganty, jako je Meta. V širším smyslu tento krok reflektuje rostoucí tlak na technologické společnosti, aby byly transparentnější a otevřenější vůči konkurenci.

Změny, které Meta zavádí, jsou součástí širšího trendu, kdy se technologie stává více přístupnou a demokratickou. Pro uživatele to znamená pohodlnější a flexibilnější způsoby komunikace, ale zároveň klade vyšší nároky na ochranu soukromí a bezpečnosti dat. Je také důležité, že tento proces nebude probíhat okamžitě, ale bude postupný, s neustálou optimalizací a testováním.

Ať už jste pravidelným uživatelem WhatsApp nebo Messengeru, tyto změny vás pravděpodobně ovlivní a nabídnou vám nové možnosti, jak zůstat v kontaktu se svými přáteli a rodinou.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Meta otevírá WhatsApp a Messenger pro chatovací aplikace třetích stran v EU

Úterý, 10 Září 2024 - 15:22 | Bonfire | Demokratizace technologií, no tvl...

Zobrazit diskusi