CDR.cz - Vybráno z IT

Meta se chystá pomocí umělé inteligence ověřovat věrohodnost citací na Wikipedii

Wikimedia, která provozuje Wikipedii, se spojila se společností Meta a společně vyvinuli nový nástroj na bázi umělé inteligence, který dokáže ověřit věrohodnost citací na Wikipedii.

Zdroj

Wikipedia je velice rozsáhlá a populární internetová encyklopedie, která je sice zdrojem informací, ale málokdo z Wikipedie cituje. Důvod je jednoduchý – každý může změnit informace publikované v této encyklopedii, a proto se nejedná o věrohodný a ověřený zdroj. Tento problém pak narostl po skandálu v roce 2020, kdy vyšlo najevo, že jeden americký teenager vytvořil přes 27 000 záznamů v neexistujícím jazyce.

Podle odborníků se ale ne vždy musí jednat o úmyslné uvedení chybného údaje, ale může za tím být dobrý úmysl, který není podložený věrohodným zdrojem informací. Aby se nadace Wikimedia, která provozuje Wikipedii, s tímto problémem vypořádala, spojila své síly s mateřskou společností Facebooku, společností Meta.

Zdroj

Na mušku si vzali citace pod čarou, protože je jich takové množství, které nemůže ani fyzický redaktor zvládnout ověřit. Navíc každý měsíc přibude zhruba 17 000 těchto citací. Meta proto přišla se svou umělou inteligencí, která by měla automaticky skenovat nové citace a ověřit jejich přesnost a případně navrhnout i alternativní citaci.

Když lidský editor hodnotí citaci, spoléhá se na svůj zdravý rozum a zkušenosti. Naproti tomu používá umělá inteligence transformační model, který dokáže porozumět přirozenému jazyku (NLU) a dokáže porozumět různým vztahům slov a frází ve větě. V budoucnu by mohla Meta tento nástroj využít i na Facebooku při práci s dezinformacemi a ověřování faktů pro větší důvěryhodnost informací v online prostoru.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Meta se chystá pomocí umělé inteligence ověřovat věrohodnost citací na Wikipedii

Žádné komentáře.