CDR.cz - Vybráno z IT

Místo pěstírny marihuany našli policisté ilegální farmu na těžbu Bitcoinu

Příslušníci britské policie obdrželi hlášení, že se jeden z opuštěných skladů změnil na pěstírnu marihuany. Policisté zareagovali dle služebních příkazů a po předchozím průzkumu poslali na místo zásahovou jednotku. Po příjezdu však zjistili, že se nejedná o pěstírnu marihuany, ale o bitcoinovou farmu, která navíc nelegálně odebírala elektřinu za stovky tisíc korun každý měsíc.

Zdroj fotografie

Napájení pěstírny marihuany a těžba kryptoměn může mít zpovzdálí nerozeznatelná, o čemž se mohli přesvědčit policisté ve Velké Británii, konkrétně ve čtvrti Sandwell v hrabství West Midlands v Anglii. 

Podezřelou činnost nahlásil majitel vedlejšího skladiště, který v posledních osmi měsících registroval v okolí skladu pohyb neznámé trojice Angličanů. Policie proto vyslala nad inkriminovaný sklad dron vybavený termokamerou. Ten zachytil významný zdroj tepla, který je zpravidla typický právě pro pěstírnu marihuany.

Zdroj fotografie

Po příchodu se však policisté divili, když objevili farmu na těžbu kryptoměn. Ta je ve Velké Británii legální, ale v tomto případě využívali těžaři k těžbě kradenou elektrickou energii. Těžaři se totiž prokopali podlahou skladu k rozvodové síti společnosti Western Power. Ve farmě bylo zapojeno asi sto počítačů, které měly odběr elektrické energie odpovídající půl milionu korun měsíčně s údajnou výtěžností okolo 0,2 BTC měsíčně. Při současných cenách Bitcoinu by tedy výnosnost jejich těžebního rigu při vlastních nákladech vedla ke ztrátě 350 tisíc korun měsíčně.

Dle fotografií výše se jednalo o sestavu AntMiner S9, tedy pět let starých modelů ASIC minerů, jejichž hashrate už se s ohledem na energetický odběr při současné náročnosti těžby nevyplatí (dle tabulek Nicehash okolo 60 Kč denně před započtením elektřiny, 7 Kč denně po započtení průměrné ceny elektřiny) a zřejmě by o ně byl zájem i na bazarech. Připojení na nelegální odběr elektřiny byla zřejmě jediná cesta, jak z obstarožního hardwaru vymačkat ještě nějaký profit. 

Zdroje: 

Diskuse ke článku Místo pěstírny marihuany našli policisté ilegální farmu na těžbu Bitcoinu

Úterý, 1 Červen 2021 - 21:21 | maximumspeed | ilegalni byl hlavne ten odber elektriny ;) tech...
Pondělí, 31 Květen 2021 - 09:58 | DRK | Šmankote další copy paste? Snad je z textu jasně...

Zobrazit diskusi