CDR.cz - Vybráno z IT

Systémová aktualizace přináší do Androidu sledování aplikací z neznámých zdrojů

nepřehlédněte
V průběhu následujících týdnů chystá Google vypustit ven universální systémovou aktualizaci, která aktivuje na pozadí vašeho Android zařízení nepřetržitý dohled nad aplikacemi. Jedná se o upgrade bezpečnostní funkce Ověřovat aplikace.

U Androidu byla vždy otázka bezpečnosti žhavým tématem. Google spíše vsází na rozdíl od striktnější konkurence na rychlejší růst aplikací, na kvantitu nad kvalitou, a tak případy s aplikacemi obsahující malware či vzájemné spojité systémové destabilizace nejsou ojedinělou záležitostí. Volnější bezpečnostní politika spojená s distribucí aplikací však přihrála Google příležitost rychlejší aplikační expanze a s tím spojený velký komunitní růst vývojářů i uživatelů. Právě komunita je jednou z nejsilnějších nástrojů pro odhalování nebezpečných aplikací na Google Store. Právě Google Store – Google Play se podařilo v loňském roce v červnu překonat milionovou hranici celkového počtu dostupných aplikací.

Jelikož malware v aplikací je čím dál tím více vynalézavější a Google se nechce vydávat cestou přísnější kontroly před volnější distribucí, snaží se delegovat části zpětné kontroly na samotné uživatele. Tedy integrovat přímo do systému Android nativní nástroje pro sledování činnosti aplikací a poskytnutí tak rychlé vazby v případě přítomné hrozby.

Funkce Ověřovat aplikace se na trhu v rámci androidích systémů objevila společně s verzí Android 4.2 v roce 2012. V průběhu následujících měsíců se začala prostřednictvím systémových aktualizací šířit i do dalších zařízení s operačním systém Android 2.3 a vyšší. Podle vyjádření Google by měla být tato funkce dostupná na 95 procentech zařízení, které jsou aktuálně celosvětově používány.

Právě tato bezpečnostní funkce, kterou naleznete v Nastavení – Zabezpečení, se dočká v těchto týdnech své aktualizace. Do této chvíle plnila funkci jakéhosi vrátného, jednorázově zkontrolovala všechny přicházející nové aplikace ve vašem zařízení, a to zejména ty, které si může uživatel stáhnout a nainstalovat přímo z neznámých zdrojů – tedy ty mimo Google Play. Dorazivší systémová aktualizace rozšíří možnosti této funkce na úroveň nepřetržitého sledování aplikací, tedy z vrátného na hlídače. Bude porovnávat a kontrolovat nové aplikace i jejich samotné aktualizace, jejich přístup k dalších službám telefonu a jejich běh na pozadí. Na přítomnost škodlivého kódu uživatele upozorní. Samozřejmě ověřování/hlídání funguje pouze za předpokladu zaškrtnutí této funkce v sekci Zabezpečení (stále bude volitelná, ne povinně zaškrtnutá).

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Systémová aktualizace přináší do Androidu sledování aplikací z neznámých zdrojů

Žádné komentáře.