CDR.cz - Vybráno z IT

Na Marsu se chystá ke startu první marťanský vrtulník

Rover Perseverance, který se momentálně nachází přímo na Marsu, s sebou přivezl i malý vrtulník Ingenuity, který je unikátní tím, že se jedná o první marťanský vrtulník. Na Marsu je zhruba 100x řidší atmosféra, což znamená, že vrtulník musí vynaložit o mnoho větší výkon pro to, aby vzlétl.

Zdroj

Již několik týdnů se po povrchu Marsu prohání nový rover Perseverance, který jako historicky první rover s sebou přinesl i minivrtulník Ingenuity. Jedná se o malý rotorový letoun se čtyřmi vrtulkami, který by se v nejbližší době měl pokusit o první let. Ingenuity je ukrytý na břiše roveru Perseverance, kde byl donedávna chráněn speciální skořápkou.

V tuto chvíli míří rover na místo, kde by měl bezpečně spustit vrtulník na zem a poodjet do bezpečné vzdálenosti. Poté bude následovat několik testovacích letů, které se však neuskuteční dříve než na začátku dubna. Vzhledem k tomu, že se jedná o zcela novou zkušenost, stanovili vývojáři z NASA bezpečnou letovou zónu v okruhu cca 15 metrů.

I přes množství testů panují určité obavy, protože na Marsu panuje zhruba stokrát řidší atmosféra a o mnoho menší gravitace. Díky řídké atmosféře musí proto tento vrtulník mít mnohonásobně větší výkon pro svůj let, než kdyby vzlétal na Zemi. Přísun energie by měla zajistit solární panel, který je umístěn na vršku vrtulníku. V tomto panelu bychom také nalezli i komunikační zařízení s roverem.

Díky tomuto může vrtulník komunikovat se Zemí prostřednictvím roveru. Na vrtulníku bychom dále našli letové senzory, baterii a dvě kamerky s tím, že jedna slouží pro pořízení kvalitních barevných obrázků obzoru a druhá je 0,5megapixelová černobílá čistě pro účely navigace.

Dohromady má Ingenuity provést pět letů během dubna. Pokud budou lety úspěšné, je téměř jisté, že podobné vrtulníky budou nasazeny i do jiných misí. Ovšem Ingenuity má ve svém plánu pouze zmíněných pět letů a poté přistane na povrchu Marsu, kde zůstane již na vždy. Podle vedoucího vývoje je úspěch už to, že se povedlo Ingenuity sestavit a dopravit v pořádku na Mars.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Na Marsu se chystá ke startu první marťanský vrtulník

Žádné komentáře.