CDR.cz - Vybráno z IT

Náklady na těžbu Bitcoinů dosáhnou roční spotřeby celé České republiky

Kolik energie spotřebuje v budoucnu Bitcoin na celou svoji těžbu? Nedávná studie Alexe de Vriesema si tuto otázku položila a pokusila se ji zodpovědět.

Alex de Vries ve své studii uvádí, že celková spotřeba energie na těžbu Bitcoinu činí v současné době 24 TWh. Těžko ovšem říci, do jaké míry se tato hodnota blíží pravdě. Mnoho lidí ovšem těží Bitcoin doma v soukromí a ke své činnosti se nepřiznává. Těžba navíc probíhá po celém světě, kdy finanční náklady na těžbu se mezi jednotlivými zeměmi diametrálně liší. Z těchto důvodu se mnoho expertů shoduje, že určit přesně spotřebovanou energii na těžbu Bitcoinu je téměř nemožné. 

Závěry ze studie Alexe De Vriese je tedy nutné brát s odstupem, jelikož hodnoty mohou být i výrazně vyšší. Studie ovšem zjistila zajímavou korelaci mezi časem a narůstajícími energetickými nároky k vytěžení 1 BTC, které se z důvodu náročnosti výpočtů každých šest měsíců zdvojnásobují. Pokud bychom vycházeli z celkové spotřeby, kterou studie uvádí, na konci roku 2018 by se pohybovala již zhruba na 67 TWh, tedy na roční spotřebě energie celé České republiky. 

Velmocí v těžbě Bitcoinu je bezpochyby Čína, díky levným poplatkům za elektřinu. Ta však získává většinu energie spalováním uhlí, což je škodlivé pro ozónovou díru. Možným řešením by bylo přesunout těžbu Bitcoinu do jiných zemí světa, ve kterých by byly náklady podobně těm v Číně. Množství spotřebované energie každopádně opět vybízí k otázce, zda se nejedná jen o bezpředmětné plýtvání. 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Náklady na těžbu Bitcoinů dosáhnou roční spotřeby celé České republiky

Žádné komentáře.