CDR.cz - Vybráno z IT

NASA potvrdila, že rodinný dům na Floridě byl zničen jejím vesmírným odpadem

Zdroj: Shutterstock

Výjimečný incident se stal nedávno v Neapoli na Floridě, kdy se kousek vesmírného odpadu propadl střechou rodinného domu a způsobil šokující materiální škody. Co je ještě úžasnější, že tento předmět minul syna majitele domu, takže se všichni mohou cítit vděční, že se nikomu nic nestalo.

Dne 8. března tohoto roku zažil Alejandro Otero, majitel domu, nepředstavitelný šok, když se část vesmírného odpadu propadla střechou jeho domu v Neapoli. Tento kus kosmického odpadu prorazil dvě patra a minul syna pana Otera, který se nacházel v domě. „Třásl jsem se,“ vyjádřil Alejandro Otero ve svém rozhovoru pro pobočku Fort Meyers CBS WINK-TV. „Úplně jsem nevěřil, že existuje šance, že něco dopadne na můj dům takovou silou, že to způsobí tolik škody. Jsem velmi vděčný, že se nikomu nic nestalo.“

Jak se později potvrdilo, tato část vesmírného odpadu byla identifikována jako součást podpůrného zařízení EP-9 používaného k upevnění baterií na nákladní paletu. Tento objekt byl odhozen robotickým ramenem Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) 11. března 2021.

Zdroj: Shutterstock

NASA, která se zabývá výzkumem vesmírného odpadu a jeho dopadů, potvrdila výsledky analýzy tohoto incidentu. Specializovaní vědci v Kennedyho vesmírném středisku na Cape Canaveralu zjistili, že objekt byl vyroben z kovové slitiny Inconel, vážil 0,72 kg a měřil 10 cm na výšku a 4 cm v průměru.

Zajímavým faktem je, že tato část vesmírného odpadu měla být dle předpokladů zničena během průletu zemskou atmosférou. Podle původního plánu měly vyřazené nikl-vodíkové baterie upevněné na nákladní paletě obíhat kolem Země asi tři až čtyři roky, než by došlo k jejich kontrolovanému shoření v atmosféře. Nicméně, tento plán se neuskutečnil, když tato část vesmírného odpadu spadla na onen dům. 

NASA nyní proto plánuje důkladné vyšetření, aby zjistila, proč tento objekt neshořel, jak bylo plánováno. Specializovaní vědci v agentuře používají technické modely k odhadu chování objektů při opětovném vstupu do atmosféry a pravidelně aktualizují své metody, aby zlepšili přesnost předpovědí.

Vesmírný odpad je stále závažným problémem pro bezpečnost vesmírných operací a Země jako celek. Jak zdůraznila NASA ve svém prohlášení, rychlost a objem úlomků v nízké oběžné dráze Země (LEO) představují vážné bezpečnostní riziko pro lidi a majetek na naší planetě i ve vesmíru. Průzkum a monitorování tohoto vesmírného odpadu jsou proto nezbytné pro ochranu lidských životů a majetku.

Diskuse ke článku NASA potvrdila, že rodinný dům na Floridě byl zničen jejím vesmírným odpadem

Pátek, 19 Duben 2024 - 20:56 | Honza1616 | Nic nového, stačí se podívat na autora článku.
Čtvrtek, 18 Duben 2024 - 17:16 | Renier X | Zase ten bulvární styl. Fakt to tomuto serveru...

Zobrazit diskusi