CDR.cz - Vybráno z IT

Podívejte se: Nejmenší film na světě vznikl natočením atomů při obrovském zvětšení

ibm_studio
Pojem „nejmenší film“ může znít všelijak, ale jak to tvůrci vlastně myslí? IBM se rozhodlo ukázat možnosti technologií, hýbalo s atomy a pomocí techniky stop-motion natočilo krátký snímek s názvem „Chlapec a jeho atom“. Guinessova kniha rekordů má díky tomu další záznam.

Chlapec a jeho atom, film vzniklý díky výzkumu v IBM začal ihned po svém představení sbírat ocenění. Často je označován poněkud zmateně jako „the world's smallest movie“, což znamená „nejmenší film na světě“. Podobně zní i oficiální záznam v   Guinessově knize rekordů. Nezmená to však, že by výsledné video bylo malé datové velikosti, nebo dokonce velmi krátké. Snímek nabízí pohled na velmi malé objekty, tedy konkrétně atomy, s vysokým přiblížením.

Obraz byl většený 100 000 000× za použití dvojice speciálních řádkovacích tunelových mikroskopů z dílen IBM. Zmíněné přístroje vedle zvětšení zvládají i pohybovat s jednotlivými atomy, čímž vznikly obrazce, které můžete spatřit na obrázcích v článků. Z těchto jednotlivých snímků vznikl i výsledný film, neboť technika stop-motion sází na postupné skládání snímku za snímkem.

S atomy kyslíku bylo hýbáno v molekule oxidu uhelnatého umístěné na měděné destičce, to vše za teploty -268 stupňů Celsia, tedy velmi blízko absolutní nule (- 273,15 °C). Kutilský koutek inženýrů z IBM, kde vše vznikalo, můžete spatřit na videu výše.

ibm_atom_logo,jpg
Takto vypadá údajně nejmenší logo na světě

Asi si říkáte, proč IBM podobný projekt vůbec realizovalo. Hlavním účelem byla snaha upozornit širokou veřejnost a studenty na vlastní výzkum, zabývající se limity a možnosti technologií. Hodně se mluví např. o výzkumu v oblasti ukládání dat. „Velká modrá“ tedy zvolila cestu, pomocí níž i laikovi ukázala, co všechno je dnes možné. A podle nás se jí to povedlo.

Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Podívejte se: Nejmenší film na světě vznikl natočením atomů při obrovském zvětšení

Čtvrtek, 2 Květen 2013 - 22:39 | Lukáš Voříšek | Děkuji za upozornění, už jsem doplnil. Jedná se o...
Čtvrtek, 2 Květen 2013 - 20:33 | Tom27 | A čeho to sou atomy?

Zobrazit diskusi