CDR.cz - Vybráno z IT

Netflix kvůli poplatku za sdílení účtu přišel ve Španělsku už o milion uživatelů

Zdroj: Shutterstock

Společnost Netflix zaznamenala v prvním čtvrtletí roku 2023 výrazný pokles počtu uživatelů ve Španělsku, a to o více než milion. Tato situace je pravděpodobně důsledkem nedávného kroku streamovacího giganta proti sdílení hesel, které se mohlo projevit jako kontraproduktivní opatření.

Netflix začátkem letošního února zavedl nový měsíční poplatek ve výši 5,99 EUR (6,57 USD) pro uživatele ve Španělsku, kteří sdílejí své přihlašovací údaje s jinou domácností. Tento krok byl učiněn v reakci na pokles počtu uživatelů o více než milion, z nichž dvě třetiny používaly cizí heslo, jak vyplývá z průzkumu společnosti Kantar.

Dominic Sunnebo, ředitel globálního výzkumu v divizi Worldpanel společnosti Kantar, uvedl, že zřejmě toto omezení způsobilo prudký pokles počtu uživatelů. Tato ztráta milionu uživatelů, i když většina z nich nebyli oficiální předplatitelé, kteří by za členství platili, bude pro Netflix ranou z hlediska doporučení jeho pořadů a služeb v následujících letech. 

Podle průzkumu se počet zrušených předplatitelů v prvním čtvrtletí oproti předchozímu období ztrojnásobil. U zbývajících předplatitelů Netflixu ve Španělsku se také ukázalo, že minimálně desetina z nich plánuje zrušit členství v dalším čtvrtletí.

Společnost Netflix zatím neposkytla žádnou reakci na analýzu nebo vysvětlení svých kroků. Nicméně nedávno zavedla podobný poplatek za neaktivní účty hned v několika zemích; Portugalsku, Kanadě a na Novém Zélandu.

Netflix tvrdí, že celosvětově existuje více než 100 milionů neplacených účtů, avšak tato čísla nejsou rozdělena podle jednotlivých zemí. V prvním čtvrtletí letošního roku byl přitom zaznamenán nižší počet nových předplatitelů, než se očekávalo. Nicméně, Netflix uvádí, že zavedení zaheslování a levnější verze streamování s reklamami by mělo urychlit růst v druhé polovině roku 2023. A nepřímé statistiky to potvrzují - už jen v prvních třech měsících roku 2023 byly dva z pěti nejsledovanějších seriálů ve Španělsku dostupné exkluzivně na Netflixu. 

Tagy: 

Diskuse ke článku Netflix kvůli poplatku za sdílení účtu přišel ve Španělsku už o milion uživatelů

Čtvrtek, 27 Duben 2023 - 20:13 | CBob | Jsem sám, komu připadá, že to přeložil google...
Čtvrtek, 27 Duben 2023 - 08:49 | roob | svet je postaveny na hlavu a ked tento rok nemas...
Čtvrtek, 27 Duben 2023 - 01:05 | Jan Smetana | (tucna cast) Prisli o milion uzivatelu, protoze...
Středa, 26 Duben 2023 - 15:08 | roob | jediny spravny sposob ako toto vyriesit, je...
Středa, 26 Duben 2023 - 13:41 | RedMaX | Rušim HBO Max, nejde se přihlásit, jméno heslo...

Zobrazit diskusi