CDR.cz - Vybráno z IT

Nokia Lumia 620 - levný smartphone s Windows Phone 8 (nejenom) pro mladší generaci

Nokia-Lumia-620-2
Společnost Nokia poměrně překvapivě představila nový chytrý telefon s operačním systémem Windows Phone 8, který bude díky své ceně, výbavě a zejména designu, pravděpodobně směřovat spíše k mladší generaci uživatelů. Rozhodně ale neurazí ani v jiných cílových skupinách.

Po již dříve představených modelech Lumia 820 a Lumia 920 nyní Nokia přichází také s levnějším, ale přesto velmi zajímavým modelem Lumia 620. Ten svou koncepcí z obou výše jmenovaných modelů vychází, díky určitým kompromisům ve výbavě a konstrukci však bude dostupnější pro podstatně širší skupinu zákazníků.

Novinka s kompaktními rozměry 115,4 x 61,1 x 11 mm a příjemnou hmotností 127 g bude dostupná v řadě pestrých barevných provedení. Kromě různých barviček však bude dostupná i klasická černá a bílá varianta vhodná pro usedlejší uživatele. Nokia uvádí, že u barevných variant využívá speciální výrobní postup, který by měl barvám dodat vyšší jas a příjemnou povrchovou texturu. Nakolik se však jedná pouze o marketing, ukáže až čas, respektive první dostupné přístroje.

Svým designem Lumia 620 navazuje na své výše postavené sourozence. Ono se ani není čemu divit, design Lumií je obecně považován za povedený, takže proč jej měnit?! Čelní straně dominuje dotykový displej s úhlopříčkou 3,8 palců. Disponuje rozlišením 800 x 480 bodů a technologií ClearBlack pro lepší a věrnější podání barev. Pod displejem se nachází tradiční trojice systémových tlačítek a pod ní na pohled poněkud nevzhledná černá mezera. Je škoda, že výrobce telefon o tento úsek nezmenšil, nebo sem alespoň neposunul senzorová tlačítka, aby byl prostor alespoň opticky více zaplněný.

Nokia-Lumia-620-3 (1)

Kromě tří tlačítek pod displejem se zbývající ovládací prvky tvořené klávesami pro regulaci hlasitosti, vypínacím (uspávacím) tlačítkem a spouští fotoaparátu nacházejí na pravém boku přístroje. Na zadní straně kromě loga výrobce nalezneme také otvor reproduktoru a čočku fotoaparátu doplněnou o LED blesk. Na spodní straně se nachází standardní microUSB konektor, na vrchní straně pak jack pro připojení sluchátek a malý otvor mikrofonu pro potlačení okolního ruchu během hovoru.

O chod operačního systému Windows Phone 8 a dalších funkcí a aplikací se bude tentokrát starat dvoujádrový procesor Snapdragon S4 (Krait) taktovaný na 1 GHz doplněný o 512 MB RAM a grafický čip Adreno 305. Doufejme tedy, že tentokrát bude mít telefon na rozdíl od svého předchůdce, kterým byla Lumia 610 se systémem Windows Phone 7.5, dostatek výkonu pro svůj bezproblémový chod. Uživatel bude mít pro data k dispozici 8 GB paměti (určitý prostor zde samozřejmě zabere systém a aplikace), pokud by však dostupná kapacita nestačila, nebude ji problém rozšířit díky přítomnosti slotu pro paměťové karty microSD. Některým uživatelům by pak mohlo přijít vhod i 7 GB prostoru na cloudovém úložišti SkyDrive.

Nokia-Lumia-620

Další výbava telefonu je poplatná své třídě a ceně. Uživatel se tak může těšit např. na fotoaparát s rozlišením pět megapixelů (automatické ostření, LED blesk, záznam videa v rozlišení 720p + několik speciálních softwarových funkcí z dílny Nokie), GPS navigaci s podporou systému Glonass či systém pro vylepšení zvuku Dolby headphone. Jako standardní lze označit i komunikační výbavu tvořenou technologiemi Wi-Fi a Bluetooth, mírně zde vyčnívá NFC, za jehož přítomnost lze výrobce jednoznačně pochválit, protože v této cenové třídě zatím nebývá zvykem. Z "drátových" rozhraní lze zmínit klasický microUSB konektor a 3,5 mm audio jack.

Kromě systému Windows Phone 8 a jeho standardních aplikací (např. povedeného adresáře provázaného se sociálními sítěmi, kalendáře, herního hubu Xbox, balíku Office, One Note, e-mailového klienta, internetového prohlížeče, multimediálního přehrávače a dalších) připravila Nokia také několik bonusových programů. V prvé řadě se jedná o stále se zlepšující mapový program Nokia Maps, dále lze jmenovat např. Nokia Music nebo Nokia Lenses (pro rozšířenou realitu).

Napájení telefonu a všech jeho funkcí bude zajišťovat akumulátor s kapacitou 1300 mAh. Ten by měl poskytnout uživateli až 330 hodin v pohotovostním režimu nebo více než 14 hodin hovoru. Při poslechu hudby (zřejmě při vypnutém telefonu) pak výrobce udává výdrž až úctyhodných 61 hodin.

Operační systém
Windows Phone 8
Podporované sítě
GSM 850/ 900/ 1800/ 1900 MHz
HSDPA 850/ 900/ 1900/ 2100 MHz
Datové přenosy GPRS, EDGE, HSDPA (až 21 Mbps) a HSUPA (až 5,7 Mbps)
Formát SIM karty
Micro SIM
Procesor
Qualcomm Snapdragon S4 (Krait), 2 x 1 GHz
Grafický čip
Adreno 305
Paměť
Operační paměť 512 MB RAM
Uživatelská paměť 8 GB
Slot pro paměťové karty microSD (až 64 GB)
Displej
Kapacitní dotykový TFT displej s technologií ClearBlack a úhlopříčkou 3,8 palců
Rozlišení 480 x 800 bodů (~246 PPI)
Fotoaparát
5 megapixelů, automatické ostření, LED blesk
Záznam videa v rozlišení 720p (30 fps)
Čelní kamera s rozlišením VGA
Rozhraní
Wi-Fi (802.11 a/b/g/n)
Bluetooth 3.0 (A2DP, EDR)
NFC
microUSB 2.0
3,5 mm audio konektor
Navigace
GPS + Glonass, kompas
Barevné varianty
Limetkově zelená, oranžová, fialová, žlutá, modrá, černá, bílá
Napájení
Li-Ion akumulátor BL-4J s kapacitou 1300 mAh
Pohotovostní režim až 330 hodin
Doba hovoru až 14 hodin a 40 minut
Poslech hudby až 61 hodin
Rozměry
115,4 x 61,1 x 11 mm
Hmotnost
127 g

Nokia Lumia 620 se na trh dostane začátkem příštího roku za cenu 249 USD. V ČR by se tedy cena mohla pohybovat někde mezi pěti až šesti tisíci Kč vč. DPH.

Diskuse ke článku Nokia Lumia 620 - levný smartphone s Windows Phone 8 (nejenom) pro mladší generaci

Čtvrtek, 6 Prosinec 2012 - 15:55 | mikeczcom | takže ty se na systém kde si nemůžeš uprdnout bez...
Čtvrtek, 6 Prosinec 2012 - 11:57 | Max Power | Možná by jsi mohl uvést, jaký telefon tedy máš?...
Čtvrtek, 6 Prosinec 2012 - 11:50 | Lish | Ja bych tu RAMku nedramatizoval. Inteligentnimu a...
Čtvrtek, 6 Prosinec 2012 - 04:08 | BTJ | Tak vida, uz se nam temne casy nadvlady androidu...

Zobrazit diskusi