CDR.cz - Vybráno z IT

Nová čínská raketa PL-XX má ochromit americké letecké síly v Tichomoří

Letoun J 20
Čínské letectvo vyvíjí novou raketu vzduch-vzduch, která bude mít velmi dlouhý dosah a zaměří se na ničení různých podpůrných letounů ozbrojených sil Spojených států amerických.

Letectvo Čínské lidové republiky by mělo v roce 2020 získat střely vzduch-vzduch s označením PL-XX. Za tímto tajemným názvem se skrývá střela velmi dlouhého dosahu, která je schopna sestřelovat vzdušné cíle až na vzdálenost 400 km. Těmito střelami chce Čína v případě čínsko-americké války ochromit americké letecké síly v Tichomoří.

Střela PL-XX je dlouhá 6 metrů a má být odpalována ze stíhacího letounu Chengdu J-20. Stíhačka J-20 je stealth útočným letounem páté generace, který se vyznačuje dlouhým doletem a má schopnost útočit na vzdušné, hladinové a pozemní cíle. Aktuálně čínské letectvo disponuje 28 stíhačkami J-20, které jsou nyní v aktivní službě.

Americké stíhací letouny potřebují k dosažení svého plného bojového potenciálu různé podpůrné letouny, jako jsou letecké tankovací cisterny, velitelské a řídící letouny nebo průzkumné letouny. A právě střela PL-XX by měla být primárně určena pro likvidaci tankovacích letounů a k ničení letounů AWACS (Airborne Warning and Control System), což jsou létající střediska včasného varování a řízení, které umožňují získávání informací s pomocí výkonného radaru, organizují leteckou bitvu a nasměrovávají přátelské síly proti nepřátelským jednotkám.

Čínská raketa PL-XX tak trochu připomíná kopii ruské rakety Novator KS-172, která taktéž teoreticky může ničit vzdušné cíle až na vzdálenost 400 km, její délka je 6 metrů a rychlost 4000 km/h. Novator KS-172 je podobně jako PL-XX zabiják letounů AWACS.

Jako obranu proti těmto střelám mohou americké letecké síly nasadit energetické zbraně ve formě obranných laserových děl.

Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nová čínská raketa PL-XX má ochromit americké letecké síly v Tichomoří

Žádné komentáře.