CDR.cz - Vybráno z IT

Nová Zelda pro Switch/WiiU je už emulovatelná na PC! Vypadá lépe a zvládá 4k

Zelda Breath Of The Wild
Videohra The Legend of Zelda: Breath of the Wild od společnosti Nintendo vyšla jen na konzole Nintendo Switch a Nintendo Wii U. Pro Nintendo Wii U už ovšem existuje emulátor, a tak byla jen otázka krátkého času, než se hra dostane i na PC.

O emulátoru Cemu jsme už na CDR psali poměrně dávno. Bylo to ještě v době, kdy emulátor začínal, nefungoval zvuk a nepodporoval grafické karty od AMD. Za dobu jednoho a půl roku od svého vzniku ale tento emulátor urazil velký kus cesty. Dnes už tento emulátor dokáže na PC přehrávat řadu videoher určených původně pro herní konzoli Nintendu Wii U.

Procesor přítomný v Nintendo Wii U je slabší než u herních konzolí PlayStation 3 a Xbox 360, takže emulace není tak náročná na PC hardware, jako v případě emulátoru RCPS3 (PS3) a Xenia (XBOX 360). Nintendo Wii U má tří jádrový 32bit PowerPC procesor taktovaný na 1,24 GHz. Na High-end PC už je nyní řada videoher díky Cemu hratelná i ve 4k.

Mnoho PC hráčů ale nyní upírá zrak k jedné jediné videohře, a to k nové Zeldě, která vyšla 3. března letošního roku na Switch a Wii U. Vývojáři Cemu díky této videohře vybrali za poslední měsíc na Patreonu přes 40 tisíc dolarů, a tak se mohli pustit naplno do vylepšování emulátoru, a do ladění Zeldy pro emulátor. Inu na výsledek se můžete podívat sami.

Vznikl i reshade mod, který u nové Zeldy doslova oživí barvy. Jestli vypadá lépe či hůře, už je ryze individuální záležitost. 

Projekt Cemu tedy jede na plné obrátky, dokazuje to i video Human Revolution, kdy je verze pro Wii U hratelná i na PC, jen ji zatím u NPC sužují T-pose glitche.

Naskýtá se otázka na závěr, co na to společnost Nintendo? Je jen otázkou času, než další rozvoj emulátoru zatrhne nebo jej nechá být? Koneckonců možná se mezi hráči nové Zeldy, kteří si hru vyzkouší na PC, objeví tací, kteří si následně zakoupí konzoli Switch. A možná jsou i tací, kteří Zeldu hrají na Switchi, ale rádi by si ji zahráli na PC kvůli příjemnějšímu ovladání.

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nová Zelda pro Switch/WiiU je už emulovatelná na PC! Vypadá lépe a zvládá 4k

Neděle, 16 Duben 2017 - 14:15 | Solitary | To by mohla být pravda, kdyby se Nintendo chovalo...
Čtvrtek, 13 Duben 2017 - 23:14 | Xspy | No pro mne naštěstí byly prvně emulátory (ZX80 ,...
Čtvrtek, 13 Duben 2017 - 23:03 | Xspy | Společnost Nintendo odkoupí celý projekt a při...
Čtvrtek, 13 Duben 2017 - 19:51 | Warden | vytvaris virtualni HW na kterym naloadis stazeny...
Čtvrtek, 13 Duben 2017 - 11:40 | RedMaX | Jak to je s temahle emulovanyma hrama? Ne ze bych...

Zobrazit diskusi