CDR.cz - Vybráno z IT

Nově vynalezené chirurgické lepidlo perfektně zacelí rány do jedné minuty

Klasické chirurgické šití známe určitě všichni. Příslušné materiály prošly v posledních letech obrovským vývojem, v budoucnu by ale klasická sutura mohla ustoupit takzvanému chirurgickému tmelu, na jehož vývoji a výzkumu se usilovně pracuje v bostonské Northeastern University.

Šití nebo svorky, které se používají v současné době, nemohou vždy zaručit úplné utěsnění, které je často žádoucí. U vnitřních zranění je šití ještě o něco komplikovanější a jejich hojení obtížnější.

Vědci nyní pracují na novém typu chirurgického lepidla, které by splňovalo téměř všechny náročné požadavky.

„Dobrý chirurgický materiál v sobě musí kombinovat řadu vlastností – musí být elastický, přilnavý, netoxický a biologicky kompatibilní,“ říká Nasim Annabi, autor studie a výzkumný pracovník Northeast University. „Většina tmelů jednu nebo dvě z těchto podmínek skutečně splňuje, ale neobsáhne všechny. Proto jsme začali vyvíjet materiály, které by se mohly chlubit všemi těmito vlastnostmi,“ dodává.

Nově vyvíjené chirurgické lepidlo nese název MeTro. Díky obsahu proteinů, podobným těm, které tvoří lidský elastin, splňuje požadavek na biokompatibilitu. Změnou koncentrace těchto bílkovin dosahují výzkumní pracovníci vytvoření několika druhů hydrogelů MeTro s odlišným stupněm elasticity. Testování opakovaně prokázalo spolehlivost tmelu, který je při použití UV záření účinný již od 60 sekund od aplikace do rány.

„Potenciál použití je velmi silný, počínaje ošetřováním vážných vnitřních zranění na odděleních pohotovosti například u následků nehod, až po vylepšení postupu při nemocničních operacích,“ uvádí Anthony Weiss z univerzity v Sydney, autor příslušné studie.

Diskuse ke článku Nově vynalezené chirurgické lepidlo perfektně zacelí rány do jedné minuty

Středa, 18 Říjen 2017 - 14:24 | petr ib | Supr. Ještě aby dopadly dobře klinické testy a...
Středa, 18 Říjen 2017 - 10:50 | CyberAngel | Blade Runner - přesně na to jsem si vzpomněl :)
Úterý, 17 Říjen 2017 - 18:38 | Xspy | Takže lepení jako v BladeRunner . Hmmm jak asi...

Zobrazit diskusi