CDR.cz - Vybráno z IT

Co nového přináší Android 4.1 Jelly Bean?

Androidík Jelly Bean
Před několika málo dny byla představena nová verze operačního systému Android s přídomkem 4.1 alias "Jelly Bean." Ta bude dostupná pro chytré telefony i tablety a oproti starším verzím přinese řadu zajímavých novinek, vylepšení a rozšíření. Konkrétněji se na novinky podíváme na následujících řádcích.

Android 4.1 Jelly Bean nelze považovat za natolik revoluční, jako byl např. Android 3.2 pro tablety nebo Android 4.0. Spíše než na nové funkce se zaměřuje na doladění těch stávajících a popřípadě jejich další drobná vylepšení a posunutí. Ono je to ale možná dobře, funkčně je totiž Android vybaven více než dostatečně, takže zaměření pozornosti na vylepšení záležitostí jako je rychlost reakcí, ovladatelnost a použitelnost určitě dává smysl.

Rychlejší, plynulejší a lépe reagující prostředí

O novém Androidu tvůrci prohlašují, že je zatím nejlépe optimalizovanou verzí systému, která se kdy dostala mezi uživatele, což by mělo být vidět na výkonu systému, ale hlavně reakcích uživatelského rozhraní na jednotlivé úkony (rozumějte dotyky).

Největší podíl na zrychlení uživatelského prostředí by mělo mít zavedení technologie vsync napříč celým operačním systémem. Veškerá grafika včetně animací bude synchronizována s dalšími komponentami systému tak, aby vše na pohled působilo velmi plynule.

ui_overview_all_apps

Zvýšení plynulosti by měla napomoci také schopnost systému automaticky předpokládat, které dotykové prvky by mohl uživatel v příštích okamžicích použít, čímž by se ještě zvýšila schopnost systému zareagovat v co nejkratších časech.

Nový systém by měl také hospodárněji pracovat s dostupnými zdroji (RAM, CPU, baterie), tudíž bychom se teoreticky mohli dočkat např. také zvýšení výdrže. Jak ale podobné snahy většinou vypadají, pravděpodobně každý z nás ví. Inu, nechme se překvapit.

Rozšířené notifikace

Způsob upozorňování na nové události, se kterým přišel Android jako první, se záhy stalo jednou z jeho nejpopulárnějších funkcí, a není se čemu divit, že se jím nechala inspirovat i řada dalších mobilních systémů. Nový Android zachovává to dobré a k tomu přidává řadu zajímavých inovací.

Jednotlivé notifikace budou mít podstatně více možností včetně zobrazování grafiky, využívání většího prostoru, schopnosti vyvolávat více akcí současně nebo obsluhy prostřednictvím různých dotykových gest.

Uživatelé tedy budou moci získávat prostřednictvím notifikací více informací včetně podrobností, budou schopni přímo ze seznamu notifikací vyvolávat více akcí a také budou schopni lépe pracovat s každou jednotlivou notifikací zvlášť.

Řadu nových možností to samozřejmě přinese také tvůrcům aplikací a bude samozřejmě záviset jenom na nich, jak efektivně dokážou nových příležitostí využít.

Vylepšené widgety

Widgety (nebo chcete-li mini aplikace) na plochu systému byly dalším ze základních stavebních prvků systému Android. I zde se v nové verzi systému dočkáme zajímavých praktických vylepšení.

Nově se budou widgety schopny automaticky přizpůsobit dostupnému prostoru - pokud bude k dispozici dostatek prostoru, automaticky využijí celý dostupný prostor a roztáhnou se, aby mohly zobrazit více informací. Pokud bude k dispozici méně místa, widget se zmenší a poskytne méně informací.

Widgety by si měly být také nově schopny zapamatovat své nastavení pro zobrazení v režimu displeje na výšku i na šířku. Lepší by měla být také provázanost vestavěných widgetů s různými přídavnými uživatelskými nadstavbami (launchery).

ui_overview_recents

Rozšířený webový prohlížeč

Internetový prohlížeč, jako jedna ze základních komponent dnešních chytrých telefonů, samozřejmě také nemohl zůstat beze změny. Mnohem lepší podpory se tak dočkalo zejména HTML5 (zejména video), vylepšeno by mělo být ale také vykreslování grafických stránek a určité změny prodělala také podpora CSS3 nebo zadávání textu do webových stránek.

Android Beam

Funkce Beam určená pro komunikaci prostřednictvím technologie NFC se nacházela již v předchozích verzích systému, nyní ale získává další funkce a možnosti, které opět rozšiřují možnosti jejího využití. Nově např. Android lépe zvládá provázat komunikaci založenou na kombinaci NFC + Wi-Fi.

Rozšířené možnosti Wi-Fi

Android 4.1 byl také obohacen o podporu tzv. rozšířené DNS (multicast DNS-based service discovery) umožňující přímou komunikaci s různými podporovanými zařízeními včetně bezdrátových tiskáren, multimediálních přehrávačů, mobilních zařízení, fotoaparátů a kamer atd. Další novinkou je podpora Wi-Fi Direct, která umožňuje přímé propojení různých zařízení.

Off-line mapy

Vestavěné Google mapy budou moci částečně pracovat v off-line režimu, kdy bude možné některé úseky předem uložit do paměti. Počet takto uložených úseků i velikost území, které pokrývají, je ale stále omezena, za plnohodnotnou off-line navigaci je tedy zatím stále není možné považovat.

Multimédia

Mezi základní vylepšení by mělo patřit vylepšení práce s multimediálními kodeky na hardwarové i softwarové úrovni, čehož by měly být schopny využívat nejrůznější multimediální přehrávače.

Další inovací je podpora standardu USB audio, který umožní přes USB rozhraní odesílat zvuk. Ideální pro nejrůznější hudební docky, kolébky a další podobné příslušenství, které až doposud muselo zvuk přenášet prostřednictvím Bluetooth a USB bylo využíváno pouze pro napájení.

Android 4.1 Jelly Bean nabídne také vícekanálový zvukový výstup, který bude možné využít v kombinaci s digitálním HDMI výstupem. Z chytrých telefonů a tabletů s Androidem se tak stanou ještě lepší multimediální zařízení.

Rozšířená podpora jazyků a textových vstupů

Díky stále rostoucí rozšířenosti systému Android nemohl výrobce ignorovat ani další nejrůznější jazykové sady. Systém se tak rozrostl o podporu dalších jazykových mutací, zejména pak nejrůznějších asijských a dalších méně obvyklých jazyků.

S podporou jazykových schopností systému úzce souvisí také možnost snadné uživatelské instalace nových individuálních rozložení znaků pro základní systémovou klávesnici.

Vítanou skutečností také je, že systém pro hlasové zadávání textů již nebude vyžadovat připojení k internetu, slovníky (alespoň pro některé jazyky) budou rovnou součástí knihoven systému.

Chytré aktualizace

Nová funkce obchodu Google Play, díky které nebude nutné při aktualizaci jednotlivých aplikací nutné vždy stahovat celý program znovu, ale bude stačit stáhnout pouze jeho část. Ušetřit by se tak měly prý až dvě třetiny přenesených dat.

Nové funkce pro vývojáře

Velkou řadu nových možností, které umožňují využívat stále více a více možností a schopností systému, mají opět k dispozici vývojáři aplikací a her. Google opět představil řadu nových API, které umožňují pracovat s rozšířenými notifikacemi, vylepšeními možnostmi widgetů, s multimedií, s běžícími aplikacemi i mnohými dalšími systémovými komponentami.

Z pohledu vývojářů bude určitě také zajímavé, že aplikace na Google Play budou nově ukládány v šifrované podobě, které by je měly podstatně lépe chránit před kopírováním a dalším nelegálním nakládáním.

Závěr

Již v úvodu jsem nakousl myšlenku, že Android 4.1 Jelly Bean nelze považovat za nic revolučního. A tuto myšlenku mohu směle zopakovat i v závěru. Tento přístup ze strany Googlu lze nicméně podle mého názoru jednoznačně pochopit. Android totiž již v současné době nabízí více než dostatečné množství nejrůznějších funkcí s tím, že řadu dalších jich lze podle potřeby doinstalovat. Větší problém však podle mnohých názorů činilo např. ne vždy zcela perfektně reagující prostředí a další "maličkosti", které však výrazně ovlivňovaly celkový dojem z používání daného zařízení. Snahu Googlu o vyladění stávajících funkcí a vylepšení celkového uživatelského dojmu je tak možné ocenit více, než kdyby se snažil za každou cenu honit za novými funkcemi.

ui_overview_home_screen

A jak to vypadá s dostupností nového Androidu? Pokud budeme hovořit o oficiálních termínech, pak zatím víme pouze to, že pro referenční Google telefon Galaxy Nexus by měl být update uvolněn nejpozději do konce července. O telefonech ostatních výrobců zatím nejsou oficiální informace k dispozici. Pokud ale přihlédneme k tomu, že většina telefonů se až nyní dočkala předchozí verze Androidu 4.0 (Ice Cream Sandwich), nedá se příliš počítat s tím, že by to bylo dříve než za několik týdnů či pravděpodobněji měsíců.

A neoficiálně? První různě upravené ROM nového Androidu se pro některé oblíbené přístroje z dílen společností Samsung nebo HTC objevují již nyní, s plnou funkčností u nich však samozřejmě nelze příliš počítat.

Diskuse ke článku Co nového přináší Android 4.1 Jelly Bean?

Sobota, 7 Červenec 2012 - 11:15 | tomasb | mam na svem galaxy nexusu JB od zacatku tydne a...
Pátek, 6 Červenec 2012 - 17:59 | Jakub Ševčík | Takže android se v podpoře hml5 konečně dotáhl na...
Středa, 4 Červenec 2012 - 15:00 | x x | Zabudli ste napísať jednu veľmi podstatnú vec - v...
Středa, 4 Červenec 2012 - 11:24 | zoki | "Další inovací je podpora standardu USB...

Zobrazit diskusi