CDR.cz - Vybráno z IT

Nový dům si dnes už vytisknete. Hotový je za 24 hodin a stojí 200 tisíc

Společnost ICON se rozhodla zahájit výstavbu nízkonákladových domů o výměře 60 metrů čtverečných. Celý tento objekt je vytištěn na 3D tiskárně za pomocí klasického cementu. Tento dům má dokonce i klasický tvar.

Společnost ICON se rozhodla zahájit výstavbu nízkonákladové varianty pro sociální bydlení. Jedná se o metodu tisku jednopatrového domu z cementu na 3D tiskárně s rozlohou 60m2 za pouhých 12 až 24 hodin. V porovnání s dobou výstavby klasických domů jde o naprosto nevídaný čas. Projekt především šetří náklady na pracovní sílu a redukuje množství odpadního materiálu. 

Cena obdobných staveb je zhruba 200 000 Kč, přičemž aktuálním cílem společnosti je cenu ještě více snížit na pouhých 80 tisíc Kč. ICON využívá pro výstavbu tiskárnu značky Vulcan, která je schopna tisknout domy až o celkové maximální výměře 74m2, tedy plnohodnotné bydlení. V porovnání s rozlohou průměrného bytu New Yorku, který má 80m2, se nejedná o příliš dramatický rozdíl.

Tento konkrétní model se skládá z obývacího pokoje, ložnice, koupelny a verandy. Existuje samozřejmě několik dalších společností nabízející podobné služby. ICON se proto snaží odlišit tím, že používá cement, jakožto běžný materiál, a jejich stavby jsou přirozeného tvaru. Modely jiných společností jsou většinou do tvaru tzv. „Yoda huts“.

Celý projekt výstavby zhruba 100 domů vytisknutých na 3D tiskárně v El Salvadoru bude nejspíše realizován v příštím roce v kooperaci se společností New Story, která se dlouhodobě zaměřuje na řešení problémů s bydlením. Mimo El Salvador se chystají stavět domy i na Haiti a v Bolívii.

Jason Ballard, jeden z tří zakladatelů společnosti ICON, říká, že se hodlá zaměřit na testování praktického využití těchto domů, počínaje prozatím kancelářemi. Proto budou do zkušební stavby nanistalovány různé monitoringy ovzduší, které pomohou odhalit nedostatky, aby bylo zajištěno kvalitní bydlení. 

Zdroje: 

Diskuse ke článku Nový dům si dnes už vytisknete. Hotový je za 24 hodin a stojí 200 tisíc

Středa, 21 Březen 2018 - 11:45 | Lukáš Kohout | Když koukám na ty stropy tak si říkám, že trocha...
Středa, 14 Březen 2018 - 18:04 | roob | tak ale dajte aj rozmery, nech si to teda mozeme...
Středa, 14 Březen 2018 - 14:59 | Chupas | Přesně tak! Navíc v ceně není základová deska,...
Středa, 14 Březen 2018 - 14:57 | Kert | Já když tuhle hovadinu četl na The Verge, tak...
Středa, 14 Březen 2018 - 11:41 | k1k1n | Za 24 hodin je hotová hrubá stavba, ale napřed se...

Zobrazit diskusi