CDR.cz - Vybráno z IT

Nový švýcarský hydrogel uzdraví kolena i chrupavky bez operací

Dva týmy výzkumníků z École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) vyvinuli hydrogel s unikátním složením, který dokáže, na rozdíl od jiných hydrogelů, přilnout k tkáni a doručit potřebné léky popřípadě i opravné buňky.

Chrupavkovitá tkáň, která se nachází v koleně, nemá bohužel takovou schopnost regenerace jako například svalstvo. Proto se již celou řadu let snaží týmy vědců přijít na ten nejlepší materiál, popřípadě metodu, která umožní lékaři nahradit či uzdravit poškozenou chrupavku při co nejmenším chirurgickém zásahu.

Dva týmy výzkumníků z École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) vytvořili lepkavý hydrogelový materiál, který je možné vstříknout cíleně do poškozené oblasti spolu s léky a opravnými buňkami.

Nevýhoda většiny hydrogelů je, že při pohybu kolene se nedokáží udržet na svém místě a je nutno použít speciálních membrán s tím, že tyto membrány musí být přišité přímo k tkáni, která má být léčena. Výzkumníci z EPFL chtěli vyvinout hydrogel, který bude „lepkavý“ a bude na poškozené tkáni držet sám bez nutnosti použití membrány.

Dominique Pioletti, jeden z vedoucích výzkumného týmu v EPFL, se nechal slyšet: "Náš hydrogel je zhruba desetkrát více adhezní, než jsou v současné době jiná dostupná bioadheziva. Navíc díky vysokému podílu vody je náš hydrogel velice podobný přírodní tkáni, která je určena k léčení."

Nový hydrogel je složen z 90 % z vody a z 10 % z dvojité síťové struktury spolu s vlákninovou sítí. Toto unikátní složení způsobí, že hydrogel přilne k tkání ještě více při každém stlačení či natežení.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Nový švýcarský hydrogel uzdraví kolena i chrupavky bez operací

Žádné komentáře.