CDR.cz - Vybráno z IT

Nvidie se naparádila: Její nový humanoidní robot připomíná futuristické snímky

Zdroj: Shutterstock

Věda fikce často představuje vzestup lidské umělé inteligence spojený s fyzickou podobou, jako jsou například androidi nebo roboti. Zatímco dosud nejpokročilejší modely umělé inteligence vypadají jako netělesné entity ozývající se z datových center, společnosti jako Google, Figure, Microsoft, Tesla, Boston Dynamics a další se snaží dát AI tělo, což nazývají jako „ztělesnění“. Výrobce čipů Nvidia chce tento trend urychlit.

„Vytváření základních modelů pro obecné humanoidní roboty je jedním z nejvíce vzrušujících problémů, které je dnes v oblasti AI třeba vyřešit,“ uvedl generální ředitel Nvidie Jensen Huang v prohlášení. Na výroční konferenci společnosti Nvidia představil Huang robotické úsilí společnosti, zdůrazňující, že „příští generace robotiky bude pravděpodobně humanoidní robotika.“

Za tímto účelem Nvidia oznámila projekt GR00T, univerzální základní model pro humanoidní roboty. Tento model, pojmenovaný podle slavné postavy z Marvelu, by měl sloužit jako mysl pro roboty, umožňující jim učit se dovednosti a řešit různé úkoly. Výzkumník Nvidie Linxi „Jim“ Fan nazval tento projekt „náš měsíční snímek k vyřešení ztělesněných AGI ve fyzickém světě“.

AGI, neboli umělá obecná inteligence, představuje hypotetickou inteligenci na lidské úrovni, která se může naučit jakýkoli úkol bez specializovaného školení. S humanoidním tělem poháněným AGI si tedy lze představit plně autonomní robotické asistenty nebo pracovníky.

Zdroj: YouTube

Nvidia navrhuje model GR00T tak, aby porozuměl přirozenému jazyku a napodoboval lidské pohyby, což umožňuje robotům naučit se koordinaci a dalším dovednostem nezbytným pro interakci s reálným světem. Společně s modelem GR00T debutovala Nvidia novou počítačovou platformou s názvem Jetson Thor, která by měla pohánět novou generaci těchto humanoidních robotů.

Rovněž se zaměřila na aktualizace své robotické platformy Isaac Sim, která umožňuje robotům učit se fyzické interakce v tisících paralelně simulovaných prostředích. Tyto aktualizace zahrnují posilování učení a knihovny pro robotická ramena a vícekamerové 3D vidění pro výrobní roboty.

Spolupráce Nvidie s předními společnostmi, které se zaměřují na robotiku, ukazuje, že se jedná o ambiciózní projekt s potenciálem zásadních změn v oblasti robotiky. Avšak s tím přichází i etické otázky, jako je možné masové nahrazení lidské pracovní síly. Navzdory těmto výzvám Nvidia doufá, že její technologie může posunout vývoj robotiky vpřed a přinést futuristické vize ze sci-fi filmů do reality.

Diskuse ke článku Nvidie se naparádila: Její nový humanoidní robot připomíná futuristické snímky

Žádné komentáře.