CDR.cz - Vybráno z IT

Odborníci sdílí své obavy ohledně nezájmu rodičů kontrolovat děti na internetu

Zdroj: Shutterstock

Podle nové zprávy společnosti NordVPN začíná být zjevné, že Britové ztrácí zájem o aplikace pro rodičovskou kontrolu, což může být pro jejich děti i vlastní zařízení nebezpečné. V prvním čtvrtletí roku 2023 klesl počet stažení nejoblíbenějších aplikací pro kontrolu a monitorování o 1 %, což ukazuje na snižující se povědomí o důležitosti bezpečnosti kyberprostoru pro děti.

S ohledem na stále rostoucí výskyt malware a kybernetických útoků je třeba si uvědomit, že bezpečnost dětí na internetu by měla být prioritou pro každého rodiče, ačkoliv je bohužel častější nezájem tuto problematiku sledovat. 

Odborníci, kteří se specializují na VPN, provedli rozbor dat o stahování aplikací jako Microsoft Family Safety, Google Family Link, Qustodio Parental Control App a FamiSafe-Parental Control App a varují před jejich klesající popularitou. V minulém roce tyto aplikace zaznamenaly až 41% nárůst v počtu stažení. Nicméně, v roce 2022 se počet stažení těchto pěti aplikací snížil o 2,40 %, jak informovali výzkumníci.

Tento trend je obzvláště znepokojující, protože rodiče, kteří ztrácejí zájem o aplikace rodičovské kontroly, vystavují své děti různým digitálním hrozbám a také ohrožují bezpečnost svých vlastních zařízení, souborů a digitální identity.

Zdroj: Shutterstock

Podle technického ředitele NordVPN, Marijuse Briedise, se nedávno objevila nová kyber hrozba, která může ohrozit jak domácí routery, tak i další koncové body připojené k dané síti. Hrozba spočívá v malwaru, který se může snadno šířit z infikovaného zařízení dítěte na jiná zařízení v síti. I když by malware zůstal pouze uvnitř směrovače, stále by představoval značné riziko pro všechna zařízení v síti.

Briedis zdůrazňuje, že rodiče musí mít na paměti, že šíření malwarem funguje obdobně jako šíření virů nebo bakterií v reálném světě. I když si dáte pozor a chráníte se, stále se můžete nakazit od svého dítěte, které není tak opatrné jako vy. Proto je třeba nejen chránit svá zařízení pomocí kybernetických bezpečnostních řešení, ale také sledovat chování dětí na internetu a přijmout další ochranná opatření.

Je důležité mít na paměti, že vaše domácí síť bude bezpečná jen tehdy, pokud bude chráněná její nejzranitelnější část. Proto je třeba zajistit, aby byly všechny připojené koncové body zašifrované a byla přijata veškerá dostupná bezpečnostní opatření. Tím se rozumí minimálně pravidelné kontroly aktualizací (operačních systémů) u zařízení a firmware u routerů. 

Diskuse ke článku Odborníci sdílí své obavy ohledně nezájmu rodičů kontrolovat děti na internetu

Středa, 19 Duben 2023 - 16:34 | Driscoll | Děti sice vědí, ale snadno spoustě věcí uvěří....
Středa, 19 Duben 2023 - 15:54 | DRK | A tohle je článek nebo pr? Jinak dětem prostě dát...
Středa, 19 Duben 2023 - 14:04 | Driscoll | Aneb řešení, které by se očividně nevyplatilo ani...
Středa, 19 Duben 2023 - 13:33 | AndyF1 | To su tie paradoxy ludstva. Jedni vyrabaju hrozby...

Zobrazit diskusi