CDR.cz - Vybráno z IT

OpenAI přiznává: uměle vygenerovaný text nelze identifikovat

Zdroj: Shutterstock

Umělá inteligence přináší do našich životů mnoho výhod, ale profesní i vzdělávací systém čelí nové výzvě: jak odhalit, zda například seminární práce pocházejí od studentů nebo jsou výsledkem umělé inteligence? Společnost OpenAI, tvůrce chatbota ChatGPT, nedávno publikovala rady pro pedagogy, kteří se snaží tento problém řešit.

Umělá inteligence je sice jedním z výdobytků naší civilizace, ale na druhou stranu je to noční můra pro mnoho pedagogů. Zatímco AI nabízí užitečné informace, není spolehlivý detektor, který by s jistotou odhalil, kdo je autorem. Styl psaní a pozorné hodnocení zůstávají nezbytnými nástroji pro rozlišení mezi (například) prací studenta a umělou inteligencí.

Jak má tedy takový učitel poznat, zda seminární práci napsal žák nebo byla vygenerována umělou inteligencí? Právě za tímto účelem publikovala nedávno společnost OpenAI jakožto autor nejznámnějšího chatbota ChatGPT své rady pro pedagogy.

ChatGPT se totiž dá využívat i jako vzdělávací nástroj, který poskytuje užitečné informace. OpenAI ale přiznává smutnou zprávu – v současné době neexistuje žádný detektor, který by dokázal spolehlivě rozlišit obsah vytvořený umělou inteligencí od obsahu vytvořeného lidmi.

Zdroj: Shutterstock

Ve svém FAQ společnost OpenAI dále vysvětluje, že stávající detektory zápisu umělé inteligence nedosahují očekávaných výsledků a často selhávají tím, že poskytují falešně pozitivní výsledky, i když jsou tyto detektory velice často využívány k sankcionování studentů. Studenti jsou tak trestání za vytvoření vlastní práce, která je k nerozeznání od práce vygenerované umělou inteligencí.

Jednoduše řečeno jsou odpovědi umělé inteligence natolik dokonalé, že neexistuje žádný spolehlivý způsob jak je identifikovat. Navíc i kdyby existovala nějaká technologie schopná bezpečně odhalit text vygenerovaný umělou inteligencí, může ji student spolehlivě zmást třeba tím, že některé věty přeformuluje.

I samotná OpenAI měla svůj detektor textu nazvaný AI Classifier, ale jeho úspěšnost byla pouhých 26 %. Někteří uživatelé se také mylně domnívali, že ChatGPT pozná sám, zda daný text vytvořil. Bohužel i toto se ukázala jako chybná úvaha, protože ChatGPT generuje odpovědi náhodně a nepamatuje si každou jednotlivou odpověď.

Určitým řešením je tak stále obyčejný člověk, který musí znát styl psaní studenta třeba z jiných slohových úkolů a může porovnat různý styl psaní a slohové úpravy. Odpovědi umělé inteligence jsou daleko sofistikovanější než způsob vyjadřování mnohých studentů. Nesmíme také zapomínat na to, že umělá inteligence negeneruje 100 % správných odpovědí, ale objevuje se mezi nimi i řada nepřesností.

Diskuse ke článku OpenAI přiznává: uměle vygenerovaný text nelze identifikovat

Středa, 13 Září 2023 - 23:04 | Potooczech | Slohovou práci by měli studenti psát během...

Zobrazit diskusi