CDR.cz - Vybráno z IT

Prototyp Flexible OLED fotoaparátu Flexcam: Panoramatické fotky snadno a rychle + test odolnosti kladivem

Flexcam1cd
Neustále se vynořují nové, zajímavé a netradiční koncepty elektronických zařízení. Nejinak tomu je i u fotoaparátů. Oddělení The Human Media Lab z kanadské Queen's University vypustilo video zobrazující jejich prototyp FlexCam. Co přinese spojení ohebného displeje a tří kamer dohromady?

Panoramatický fotoaparát Flexcam představuje kombinaci ohebného displej s uskupením snímačů. Čočky se nacházejí na zadní straně zařízení, jímž uživatel dle libosti ohýbá, což rozšiřuje zorný úhel a nabízí tak možnost vytvořit panoramatické fotografie. Samotný výzkum byl publikován již minulý rok, nyní se však na serveru YouTube objevilo video, jež celý proces zachycuje. (Podívat se na něj můžete níže.)

Sami autoři z univerzity sídlící ve městečku Kingston (kanadské provincie Ontario) pomyšlení na komercionalizaci produktu zatím údajně moc nemají. Jejich počin tak může nakonec sloužit jen jako inspirace jiným. (Objeví-li se nové informace, budeme vás samozřejmě informovat.) Pro úplnost uvádím ještě starší video blíže ukazující vnitřní uspořádání zařízení.

Jak to funguje?

Po ohnutí se přirozeně začne zabírat větší plocha snímaného prostoru a prací interního softwaru pak v reálném čase (není tedy nutný externí zásah) je složen celistvý obraz. Pryč by tak mohly být doby nudného sezení za obrázkovým editorem a skládáním několika snímků do kupy. Jistě, dnešní fotoaparáty a chytřejší telefony již velmi často nabízejí nativně vlastní aplikace/funkci pro tvorbu panoramatické fotografie. Ve většině případů je však toto focení realizováno stylem počáteční (výchozí) snímek a plynulý posun zařízení v horizontálním směru. (Naposledy, když jsme s přáteli jednu takovou zkoušeli, tak vždycky pak někomu něco na výsledné fotografii chybělo - ruka, čelo či rovnou celá hlava ;)). S Flexcam by stačilo pouze vybrat potřebný úhel zachycující požadovanou oblast a zmáčknout jednou spoušť.

flexcam1cd

Podrobnější materiál od tvůrců je k dispozici zde [PDF]. Zatím není jasné, která z firem stojí za oním ohebným OLED displejem (plným názvem Flexible organic light-emitting diode), v tomto případě skýtajícím rozlišení 320x240 px. Technologie začíná nabývat na popularitě a zájmu i mezi firmami jako LG a Samsung, který dokonce již podal pár relevantních patentů. Není divu, mít na ruce ohebný sofistikovaný displej je lákavé.

Flexcamcd

Samotná FOLED technologie má přinést zcela novou dimenzi do sféry displejů. Rozšíří se možnosti nejen po designové stránce, ale i co se odolnosti týče. Ostatně, velmi interesantní je níže zachycený crush test kladivem, kdy je hlava nehlava mláceno do dvou displejů, z nichž jeden funguje i přes četné rány, zatímco druhý již po prvním úderu odejde do křemíkového nebe.

Mohlo by vás zajímat:

Patrik Borýsek

Autora zajímají moderní technologie, robotika, vesmír, augmented reality a trendy budoucího vědeckotechnického vývoje. Jeho oblíbený citát je od Eleanor Roosevelt: "The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams."

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Prototyp Flexible OLED fotoaparátu Flexcam: Panoramatické fotky snadno a rychle + test odolnosti kladivem

Pondělí, 26 Srpen 2013 - 09:18 | Tom27 | presne taky tuhle blbost nechapu kdyz staci mit...
Pátek, 23 Srpen 2013 - 07:46 | Nick | Vtipné, demenci s kamerami komentovat nebudu, ale...
Pátek, 23 Srpen 2013 - 07:46 | Nick | Vtipné, demenci s kamerami komentovat nebudu, ale...
Čtvrtek, 22 Srpen 2013 - 13:41 | any.sk | To mne sa osobne viac paci ten projek lopticky...
Čtvrtek, 22 Srpen 2013 - 12:00 | penodc | Slovy klasika. Co to muselo dát práce a přitom...

Zobrazit diskusi