CDR.cz - Vybráno z IT

Pečení holubi do huby létají! Droní číšník vám doručí až 2 kg jídla a pití

Dron Cisnik
V Singapuru budete moci brzy narazit na podnik, kde vám jídlo a pití přiletí vzduchem. Ale nemusíte se bát, že by vám objednané pokrmy někdo hodil na hlavu, pouze je vám doručí moderní létající číšník alias bezpilotní kvadrokoptéra.

V České republice to sice není obvyklé, ale jsou země, kde mají nedostatek zaměstnanců, konkrétně servírek a číšníků. Singapurská společnost Timbre Group problém vyřešila originálním způsobem, místo číšníků zaměstná pro roznos objednávek drony.

Autonomní letoun od společnosti Infinium Robotics unese až dva kilogramy jídla a pití. Aby nedocházelo k případným kolizím mezi jednotlivými droními zaměstnanci, droni budou objednávky rozvážet po trasách předem stanovených programem a navigace bude probíhat prostřednictvím infračervených senzorů, které budou umístěny v prostorách restaurace. Ředitel Infinium Robotics Junyang Woon podotkl, že se lidský personál bude moci aspoň více času věnovat zákazníkům.

Customers Drone

Nedostatek lidských zaměstnanců v Singapuru je zapříčiněno vládním opatřením, které zakazuje firmám využívat levnou pracovní sílu ze zahraničí. Tamní obyvatelé se však práci ve službách vyhýbají kvůli nízkému platu, a proto je mnoho firem odsouzeno své podniky zavřít. Podle aktuálních statistik v tomto odvětví údajně chybí na 7000 lidí. Majitelé proto musejí improvizovat, nasazují roboty například na smažení nudlí nebo se jídlo vozí zákazníkům speciálními vláčky, podobně jako u running sushi.

Edward Chia, šéf Timbre Group, prozradil, že hodlá využít celkem čtyřicet kvadrokoptér ve svých šesti restauracích a barech, kde nyní zaměstnává 90 lidí. Do služby mají nastoupit ke konci roku, přičemž nadbývající personál bude umístěn do nových poboček. Jedno je však jisté, lidský kontakt musí zůstat, a proto kvadrokoptéry s jídlem poletí z kuchyně pouze k servírovacímu stanovišti a odtud jej k zákazníkům odnese "živý" číšník.

Nepřerůstají nám již moderní technologie přes hlavu? Za chvíli se lenivý člověk nebude muset ani pohnout z místa, aby si došel na záchod, vše obstará robot :-). To není příliš hezká představa.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Pečení holubi do huby létají! Droní číšník vám doručí až 2 kg jídla a pití

Pátek, 10 Duben 2015 - 13:34 | Stealth Ftelf | Mno, až do okamžiku, kdy vám malé díte strčí do...
Středa, 18 Únor 2015 - 03:36 | mykanec | Dron-restaurace (má představa) číšník má u sebe...
Středa, 11 Únor 2015 - 08:28 | ica sk | výhodou je, že rotormi to čerstvo nakrája citrón...
Úterý, 10 Únor 2015 - 20:10 | tony | krom "dron vám přinese drink" naprosto...
Úterý, 10 Únor 2015 - 20:02 | Dizz | Pochybuji ze motivaci je nedostatek vhodných...

Zobrazit diskusi