CDR.cz - Vybráno z IT

Fascinující pohled do zákulisí skladů Amazonu: Pomáhá 15 000 robotů! [video]

Kiva Amazon
Vánoce se blíží a lidé začínají brát obchody útokem - i ty internetové. Amazon ukázal světu, jak jsou na situaci zvýšených objednávek připraveny jeho sklady. Tisíce chytrých robotů pomáhají zkrátit čas potřebný pro vyskladnění a odeslání zásilek zákazníkům.

Prakticky každý úspěšnější obchod dostává přes svátky enormní počty objednávek. Někdo zvýšenou poptávku řeší nájmem pracovní síly, jiní věří technice. U amerického Amazonu předvánoční frmol nepadne jen na bedra zaměstnanců, jako je tomu u nejedné konkurenční společnosti, ale svou zásluhu mají na bezproblémovém chodu sladů také chytře naprogramovaní roboti.

Amazon Kiva Robots

Amazon si dobře uvědomuje, že lidské zdroje jsou pro některé činnosti zbytečně drahé a pomalé. Roboti mnohé automatické úkony zvládají bez chyb a velmi svižně. Největší internetový obchod v nejnovějším videu ukázal, jak je na tom s robotizací v jednom ze svých amerických skladech.

Kiva roboti, ti malí placatí, slouží pro přemisťování menšího zboží po skladu. Průmyslová robotická ramena Robo-stow poté pohybují většími objekty. Ve spolupráci s optickým systémem se tak zboží může místo hodin dostat do půl hodiny.

Společnost vidí v automatizaci velkou budoucnost. Dokazuje to i projekt na doručování balíků létajícími drony. V tuto chvíli vlastní Amazon na 15 000 nejrůznějších mechanizovaných pomocníků - to už je slušná armáda, co říkáte?

Lidé však o práci nepřijdou. Amazon jich tuto sezonu plánuje zaměstnat na úctyhodných 80 000. Díky elektronickým pomocníkům budou mít alespoň sváteční shon o něco příjemnější.

Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Fascinující pohled do zákulisí skladů Amazonu: Pomáhá 15 000 robotů! [video]

Úterý, 2 Prosinec 2014 - 22:12 | Marv-CZ | Příspěvek byl myšlen ve vztahu k nedávnou kauze...
Úterý, 2 Prosinec 2014 - 18:25 | HKMaly | Souperit s roboty tim, ze clovek je levnejsi, je...
Úterý, 2 Prosinec 2014 - 16:15 | BTJ | "Lidé však o práci nepřijdou. Amazon jich...
Úterý, 2 Prosinec 2014 - 15:50 | Marv-CZ | O tom, jak zavádí Amazon robotizaci se píše už...

Zobrazit diskusi