CDR.cz - Vybráno z IT

Porovnání nákladů na provoz elektromobilu a klasického automobilu

Zdroj: Shuttestock

V posledních letech se elektromobily staly populárnějšími a stále více lidí uvažuje o jejich pořízení. Nicméně, před tím než se rozhodnete pro koupi elektromobilu, je důležité zvážit všechny náklady spojené s jeho provozem. Tento článek se zaměřuje na porovnání skutečných nákladů na provoz elektromobilu a klasického automobilu se spalovacím motorem v prostředí České republiky, s důrazem na výhody a nevýhody obou možností.

Náklady na pořízení vozidla

Elektromobil:

Cena nového elektromobilu může být výrazně vyšší než cena klasického automobilu. Například, cena populárního elektromobilu Tesla Model 3 začíná kolem 1 200 000 Kč. Levnější modely, jako například Škoda Enyaq, se pohybují okolo 1 100 000 Kč. Tyto ceny jsou často vyšší než ceny běžných automobilů se spalovacím motorem, což může být pro mnoho spotřebitelů značnou překážkou. Vyšší pořizovací cena elektromobilu je často spojena s náklady na výrobu baterií, které jsou nákladné na výrobu a využívají vzácné kovy, jako je lithium, kobalt a nikl.

Navíc, i když elektromobily mohou mít nižší provozní náklady, vyšší počáteční investice může znamenat, že návratnost investice bude trvat déle. Nicméně, v České republice existují různé dotační programy, které mohou pomoci snížit počáteční náklady. Například, v roce 2021 byly nabízeny dotace až do výše 200 000 Kč na koupi elektromobilu. Tyto dotace mohou pomoci zmírnit finanční zátěž spojenou s nákupem elektromobilu, ale je důležité si uvědomit, že takové programy mohou být časově omezené a nejsou vždy garantované.

Automobil se spalovacím motorem:

Ceny nových automobilů se spalovacím motorem jsou obecně nižší než ceny elektromobilů. Například, Škoda Octavia se spalovacím motorem začíná na ceně kolem 600 000 Kč. Tyto ceny jsou atraktivnější pro širší spektrum spotřebitelů, což činí klasické automobily dostupnější volbou pro mnoho rodin. Kromě toho, automobilky často nabízejí různé modely s různými úrovněmi výbavy, což umožňuje zákazníkům vybrat si vůz, který nejlépe odpovídá jejich potřebám a rozpočtu.

Zdroj: Shutterstock

Dále, ceny automobilů se spalovacími motory mohou být ovlivněny různými faktory, jako jsou sezónní slevy, akční nabídky nebo financování s nízkými úrokovými sazbami. To znamená, že zákazníci mají často příležitost pořídit si nový vůz za výhodnějších podmínek. Kromě toho, široká nabídka ojetých vozů se spalovacími motory poskytuje další cenově dostupné možnosti pro ty, kteří hledají levnější alternativu k novému vozu.

Náklady na palivo a elektřinu

Elektromobil:

Náklady na elektřinu pro elektromobil jsou obecně nižší než náklady na benzín nebo naftu. Průměrná cena elektřiny pro domácnosti v České republice je kolem 5 Kč/kWh. Pokud vezmeme v úvahu, že elektromobil spotřebuje přibližně 15 kWh na 100 km, náklady na 100 km jsou přibližně 75 Kč. To znamená, že z hlediska nákladů na "palivo" jsou elektromobily výrazně levnější než tradiční automobily se spalovacími motory.

Dalším důležitým faktorem je možnost nabíjení elektromobilu doma, což může být velmi pohodlné a finančně výhodné. Vlastníci elektromobilů mohou využívat levnější noční tarif elektřiny, což dále snižuje náklady na nabíjení. Kromě toho, některé solární panely mohou být využity k nabíjení elektromobilů, což může prakticky eliminovat náklady na elektřinu, pokud je dostatečně slunečno.

Na druhou stranu, veřejné nabíjecí stanice mohou mít vyšší ceny za kWh. Ceny se mohou pohybovat kolem 7 až 10 Kč/kWh, což zvyšuje náklady na nabíjení během cestování. Dále, dostupnost nabíjecích stanic může být omezená v některých regionech, což může být nevýhodou pro řidiče, kteří často cestují na delší vzdálenosti.

Zdroj: Shutterstock

Automobil se spalovacím motorem:

Průměrná cena benzínu v České republice je přibližně 37 Kč/litr. Průměrná spotřeba automobilu se spalovacím motorem je okolo 7 litrů na 100 km, což znamená, že náklady na 100 km jsou přibližně 259 Kč. I když se mohou náklady na palivo lišit v závislosti na typu motoru a stylu jízdy, obecně jsou vyšší než náklady na elektřinu pro elektromobily.

Jednou z výhod automobilů se spalovacím motorem je široká dostupnost čerpacích stanic. Řidiči nemusí plánovat své cesty podle dostupnosti nabíjecích stanic a mohou jednoduše natankovat během několika minut na jakékoli čerpací stanici. To je obzvláště výhodné pro dlouhé cesty, kde čas potřebný na tankování je minimální ve srovnání s časem potřebným na nabíjení elektromobilu.

Navíc, automobily se spalovacím motorem často nabízejí delší dojezd na jednu nádrž, což může být klíčovým faktorem pro ty, kteří často cestují na dlouhé vzdálenosti. Moderní motory také nabízejí lepší spotřebu paliva než dříve, což může pomoci snížit celkové náklady na palivo.

Náklady na údržbu a opravy

Elektromobil:

Elektromobily mají méně pohyblivých částí než spalovací motory, což může vést k nižším nákladům na údržbu. Není potřeba měnit olej, vzduchové filtry nebo výfukové systémy, což jsou běžné náklady u automobilů se spalovacím motorem. Nicméně, baterie elektromobilů mohou být velmi drahé na výměnu. Průměrná životnost baterie je okolo 8-10 let, a její výměna může stát až 200 000 Kč.

Navíc, specializované díly a technici nejsou vždy snadno dostupní, což může vést k delším čekacím dobám a vyšším nákladům na opravy. To může být zvláště problematické v regionech, kde je méně servisních středisek zaměřených na elektromobily. Také je třeba vzít v úvahu, že technologie elektromobilů se rychle vyvíjí, což může znamenat, že náklady na údržbu a opravy se mohou v budoucnu změnit.

Na druhou stranu, některé náklady na údržbu elektromobilů mohou být nižší díky méně častým poruchám a menší potřebě pravidelného servisu. Například, brzdy u elektromobilů vydrží déle díky rekuperačnímu brzdění, které využívá motor k zpomalování vozidla a současně generuje elektřinu pro baterii.

Automobil se spalovacím motorem:

Údržba automobilů se spalovacím motorem je obecně levnější a dostupnější. Náklady na pravidelnou údržbu, jako je výměna oleje, filtrů nebo brzd, jsou nižší než u elektromobilů. Také náhradní díly jsou běžně dostupné a levnější. Průměrné roční náklady na údržbu automobilu se spalovacím motorem se pohybují kolem 10 000 Kč.

Automobily se spalovacím motorem mají také výhodu v tom, že síť servisních středisek je dobře rozvinutá a mechanici mají dlouholeté zkušenosti s opravami těchto vozidel. To znamená, že opravy mohou být provedeny rychleji a efektivněji. Navíc, široká dostupnost náhradních dílů znamená, že majitelé automobilů nemusí dlouho čekat na opravu svého vozidla.

Kromě toho, mnoho majitelů automobilů se spalovacím motorem je schopno provádět základní údržbu sami, což může dále snížit náklady. Výměna oleje, svíček nebo vzduchového filtru jsou úkony, které mnoho lidí zvládne bez nutnosti návštěvy servisu.

Zdroj: Shutterstock

Další faktory

Elektromobil:

  • Dotační programy a výhody: V České republice existují různé dotační programy na podporu elektromobilů, které mohou snížit počáteční náklady na jejich pořízení. Tyto programy mohou zahrnovat přímé dotace na nákup vozidla, daňové úlevy nebo zvýhodněné parkování. Například, v některých městech mohou majitelé elektromobilů parkovat zdarma nebo za sníženou cenu. Tyto výhody mohou výrazně snížit celkové náklady na provoz elektromobilu.
  • Ekologické aspekty: Elektromobily produkují méně emisí, což je výhodné z hlediska ochrany životního prostředí. Nicméně, výroba a likvidace baterií představuje ekologickou výzvu. Těžba vzácných kovů potřebných pro výrobu baterií může mít negativní dopady na životní prostředí a lidská práva. Navíc, likvidace baterií na konci jejich životnosti může být problematická, pokud nejsou správně recyklovány.
  • Tichý provoz: Elektromobily jsou mnohem tišší než automobily se spalovacím motorem, což přispívá ke snížení hlukového znečištění ve městech. Tichý provoz však může být také nevýhodou z hlediska bezpečnosti, protože chodci a cyklisté mohou mít problém slyšet přijíždějící vozidlo.

Automobil se spalovacím motorem:

  • Delší dojezd a rychlejší tankování: Automobily se spalovacím motorem mají obvykle delší dojezd na jednu nádrž a tankování je rychlejší než nabíjení elektromobilu. Tento faktor je obzvláště důležitý pro ty, kteří často cestují na dlouhé vzdálenosti nebo do oblastí s omezenou infrastrukturou pro nabíjení elektromobilů.
  • Širší síť čerpacích stanic: Čerpací stanice jsou v České republice běžně dostupné, což zajišťuje větší flexibilitu při cestování. Řidiči nemusí plánovat své cesty podle dostupnosti nabíjecích stanic a mohou natankovat během několika minut na jakékoli čerpací stanici.
  • Prokázaná technologie: Automobily se spalovacím motorem mají dlouhou historii a technologie je dobře zavedená a spolehlivá. Výrobci automobilů mají dlouholeté zkušenosti s výrobou a servisem těchto vozidel, což zajišťuje vysokou úroveň spolehlivosti a dostupnosti náhradních dílů.

Závěr

Ačkoliv elektromobily mohou nabídnout nižší náklady na palivo a některé ekologické výhody, náklady na jejich pořízení a údržbu mohou být vyšší než u automobilů se spalovacím motorem. Elektromobily mohou být výhodné pro ty, kteří mají přístup k dotacím, využívají nižší ceny elektřiny a mají možnost nabíjet doma. Na druhou stranu, automobily se spalovacím motorem nabízejí širší dostupnost, nižší počáteční náklady a levnější údržbu, což je činí stále atraktivní volbou pro mnoho spotřebitelů v České republice.

Diskuse ke článku Porovnání nákladů na provoz elektromobilu a klasického automobilu

Čtvrtek, 1 Srpen 2024 - 12:15 | Ladis | Pojistku si brácha vyjednal už levnou, líná huba...
Čtvrtek, 1 Srpen 2024 - 12:14 | Ladis | Máš i nějaké vlastní názory, nebo budeš jen...
Čtvrtek, 1 Srpen 2024 - 12:13 | Ladis | Kamarádi jezdí elektroauty přes celou Evropu, co...
Čtvrtek, 1 Srpen 2024 - 12:11 | Ladis | Však máme přes 10 let do konce prodejů ICEV a pak...
Čtvrtek, 1 Srpen 2024 - 12:10 | Ladis | Ano, sporťáky se nechytají ani na Model 3 pro...
Čtvrtek, 1 Srpen 2024 - 12:09 | Ladis | Hlavní problém jsou oxidy dusíku a pevné částice...
Čtvrtek, 1 Srpen 2024 - 12:07 | Ladis | Pro srovnání: V Česku jsou veřejné nabíječky...
Čtvrtek, 1 Srpen 2024 - 12:04 | Ladis | Tahle autopůjčovna byla už dávno vysvětlená. TLDR...
Čtvrtek, 1 Srpen 2024 - 12:00 | Ladis | Ale 80 % Čechů už ho koupilo levné, pak už o...
Čtvrtek, 1 Srpen 2024 - 11:59 | Ladis | Ale ty píšeš dokola doslova stejný sled písmenek...

Zobrazit diskusi