CDR.cz - Vybráno z IT

Pozor na falešné weby: Scammeři zneužívají Disney+ a Microsoft pro podvody

Zdroj: Shuttestock

Internetové podvody jsou čím dál sofistikovanější a dokonce i weby, které se objevují na vrcholu vyhledávání Google, nemusí být vždy legitimní. Zvláštní pozornost si nyní zaslouží nové útoky zaměřené na uživatele populární streamovací služby Disney+. Kyberzločinci vytvářejí falešné weby Disney+, které ve výsledcích vyhledávače vypadají věrohodně, ale ve skutečnosti přesměrovávají návštěvníky na škodlivé stránky.

Podle nedávného výzkumu společnosti Malwarebytes vytvářejí útočníci falešné stránky, které napodobují vzhled oficiální stránky Disney+, ale po návštěvě vás přesměrují na podvodné weby. Tyto stránky jsou často hostovány na serverech Microsoft Azure a jejich účelem je vypadat co nejdůvěryhodněji – někdy dokonce zobrazují vyskakovací okna s falešnou bezpečnostní zprávou od Windows Defenderu.

Při návštěvě takové podvodné stránky se uživatelé mohou setkat s rozmazaným obsahem webu Pornhub, což má vyvolat pocit, že jejich počítač byl napaden spywarem nebo dokonce dětskou pornografií. Vyskakovací okna od Microsoftu uvádějí varování o detekci "Alureon Spyware" a vybízejí oběti, aby zavolaly na falešnou bezpečnostní linku, která často začíná číslem 833. Kyberzločinci poté přes telefon vedou uživatele k tomu, aby jim umožnili vzdálený přístup k jejich počítači, čímž se otevírá možnost krádeže finančních prostředků či citlivých dat.

Jérôme Segura, vedoucí výzkumu ve společnosti Malwarebytes, varuje, že tento podvod může být účinný, protože se falešné stránky dostávají na vrcholy výsledků vyhledávání Google. Při vyhledávání frází jako "Disney Plus begin" nebo "Disney activation code" se uživatelé snadno mohou stát obětí těchto podvodníků. Podvodné stránky jsou navíc často napojeny na nelegitimní GitHub repository, které se mohou zdát důvěryhodné, ale slouží jako nástroj pro další šíření podvodných aktivit.

Falešné bezpečnostní zprávy a varování o škodlivém softwaru se používají již několik let, ale podvodníci neustále zlepšují své techniky, aby vypadaly co nejrealističtěji. Kromě Disney+ byly podobné taktiky použity i u jiných značek, například u Apple nebo Amazon, aby útočníci vzbudili důvěru u nic netušících uživatelů.

Nejlepší obranou proti těmto podvodům je opatrnost při používání internetu. Nikdy byste neměli klikat na odkazy, které vypadají podezřele – například obsahují překlepy, mnoho pomlček nebo nezvyklé doménové přípony. Vždy je dobré ověřit si odkaz pomocí nástrojů jako je NordVPN, který umí odhalit podezřelé stránky a označit je jako nebezpečné.

Dále je doporučeno používat rozšíření do prohlížeče, která blokují přístup na škodlivé stránky. Populární volbou je například rozšíření Malwarebytes Browser Guard nebo AdGuard. Tyto nástroje vám mohou pomoci vyhnout se nechtěným webům a zajistit bezpečnější prohlížení internetu.

Kromě toho se také doporučuje používat kvalitní antivirový software s reálnou ochranou v čase, který dokáže včas identifikovat a zablokovat podezřelé aktivity na vašem zařízení.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Pozor na falešné weby: Scammeři zneužívají Disney+ a Microsoft pro podvody

Žádné komentáře.