CDR.cz - Vybráno z IT

HTC vylepšilo svůj top model a představilo model One X+

HTC-One-X-Plus
Chytré telefony značky HTC dlouhodobě patří k tomu lepšímu, co dnes můžeme mezi přístroji s Androidem najít. Dvojnásob to pak platí o tzv. vlajkových lodích výrobce, které většinou atakují absolutní špičku. A to platí i o doposud nejnovějším telefonu, právě představeném modelu One X Plus, který v řadě oblastí vylepšuje svého předchůdce One X. Mezi nejdůležitější novinky patří rozšířená vnitřní paměť, výkonnější procesor a grafický čip a přítomnost nejnovější verze systému Android.

Hned na začátku však bude dobré zmínit, že o novém modelu se již delší dobu spekulovalo, takže pro mnohé se možná nebude jednat až o tak zásadní odhalení. To ale nic nemění na tom, že se opět jedná o výborně vybavený telefon s nejnovějším systémem Android 4.1 Jelly Bean a také vylepšeným firemním uživatelským prostředím Sense 4+. Pojďme se tedy na novinku ve stručnosti podívat.

Podoba telefonu s unibody tělem z polykarbonátu zůstala zachována, nově představený telefon byl však prezentován v černém barevném provedení s červenými doplňky na čelní i zadní straně, které korespondují s nasazením technologie Beats audio. Tento typ konstrukce je obecně povedený, u staršího modelu byl přijat velmi kladně a výrobci se proto nelze divit, že pro tentokráte nic (kromě barvy) neměnil.

Zcela shodný zůstal displej s úhlopříčkou 4,7 palců a rozlišením 1280 x 720 bodů. I nyní se jedná o zobrazovač typu Super LCD 2 krytý sklíčkem Gorilla glass druhé generace.

Změn se však již dočkaly útroby telefonu. Zda-li budou dostatečné k tomu, aby motivovaly majitele stávajícího One X k upgradu, ponecháme na posouzení čtenářů - nově kupující zákazníky však určitě potěší. Za vyzdvižení stojí zejména navýšení dvou hodnot, a to vestavěné uživatelské paměti na 64 GB a zvýšení taktu vestavěného čtyřjádrového procesoru NVIDIA Tegra 3 na 1,70 GHz (oproti 1,50 Ghz u staršího modelu) a grafického čipu na 520 MHz (ze dřívějších 416 MHz). Zejména vestavěná paměť o kapacitě 32 GB bez možnosti dalšího rozšíření byla u modelu One X častým důvodem ke kritice, její rozšíření na dvojnásobnou hodnotu se tak jeví jako logický krok. Mírné navýšení taktu procesoru a grafického čipu lze pak již označit za spíše příjemný detail, ačkoli určitý přínos by také mít mohlo.

HTC-One-X-Plus-front-blackHTC-One-X-Plus-back-black

Z dalších hardwarových změn lze zmínit zvětšení kapacity akumulátoru (2100 mAh vs. 1800 mAh), nebo vylepšení čelní kamerky (1,6 Mpx oproti 1,3 Mpx). Mírnou daní je pak navýšení hmotnosti o pět gramů na výsledných 135 gramů.

Několika vylepšení se ale dočkal i operační systém (4.1 Jelly Bean) a zejména jeho uživatelská nadstavba HTC Sense, která je tentokráte přítomna ve verzi 4+. Prakticky vypadá služba Easy Setup, která umožní počáteční nastavení telefonu a veškerá potřebná přizpůsobení provést pohodlně prostřednictvím webového prohlížeče na stolním počítači. Dále byla vylepšena také aplikace pro fotografování (nové možnosti při focení autoportrétů získala zejména čelní kamerka), vestavěná galerie či programy HTC Watch 2.0 a HTC Hub. Lepší komunikaci s NFC příslušenstvím zajistí funkce "Tap and Go".

Celkově lze o HTC One X+ říci, že se jedná o velmi pozvolnou evoluci, která zde však určitě má své místo, protože telefonů s takto vysokým výkonem a velkým interním úložištěm na trhu zkrátka v současné době mnoho není. Majitelé původního One X asi budou hodně přemýšlet, zda-li se jim případná výměna přístroje vyplatí, noví majitelé ale změny ve výbavě určitě uvítají.

HTC One X+ by mělo být v Evropě dostupné nejpozději v listopadu 2012. Jeho cena doposud nebyla zveřejněna, dá se však očekávat, že se bude pohybovat na úrovni okolo 14 000 Kč vč. DPH.

Operační systém
Android 4.1 Jelly Bean
Sítě
GSM/GPRS/EDGE  850/ 900/ 1800/ 1900 MHz
HSPA/WCDMA 850/ 900/ 1900/ 2100 MHz
Typ SIM karty
Micro SIM
Procesor
NVIDIA Tegra 3 1,70 GHz, čtyři jádra
Grafika
NVIDIA GeForce ULP (520 MHz)
Paměť
64 GB ROM
1 GB RAM
Rozhraní
Wi-Fi 802.11 b/g/n
Bluetooth 4.0
3,5 mm audio jack
NFC, DLNA
GPS + Glonass
MicroUSB (s podporou MHL - HDMI)
(v některých variantách LTE)
Displej
Super LCD2 s rozlišením 1280 x 720 bodů
Úhlopříčka 4,7 palce, Gorilla Glass 2
Hlavní fotoaparát
8 megapixelů, automatické ostření, blesk
BSI snímač, F 2.0, ohnisko 28 mm
Záznam videa v rozlišení 1080p
Dedikovaný grafický čip HTC Image Chip
Kamera na čelní straně
1,6 megapixelů, F 2.0
Video 720p
Napájení
Li-Ion Polymer akumulátor s kapacitou 2100 mAh
Rozměry
134,36 x 69,9 x 8,9 mm
Hmotnost
 135 g
Dostupnost
Říjen až listopad 2012

 

Diskuse ke článku HTC vylepšilo svůj top model a představilo model One X+

Středa, 3 Říjen 2012 - 13:23 | zeli | Škoda, že to nemá o palec méně... :-(

Zobrazit diskusi