CDR.cz - Vybráno z IT

Pressy: Multifunkční tlačítko pro sluchátkovou zdířku vašeho telefonu

Pressy tlačítko - úvodní foto
Dotykové ovládání se stalo na chytrých telefonech prioritním a snadno přístupná mechanická tlačítka jsou více a více opomíjena. Proto je zde projekt Pressy - multifunkční doplňkové tlačítko s mnoha nastavitelnými funkcemi (pro svítilnu, fotoaparát, novou zprávu či aktivaci Wi-Fi).

Hardwarová tlačítka z přední strany chytrých telefonů už takřka zcela vymizela a důvody jsou jednoduché – výrobci chtějí docílit co největší volné plochy pro umístění obřího dotykového displeje, sahajícího mnohdy od okraje k okraji, a jejich funkci snadno nahradí speciální tlačítko v prostředí telefonu. Bohužel se tento ústup dotkl i bočních tlačítek a nové stroje už někdy nenabízejí ani mechanické tlačítko spouště fotoaparátu, jehož alternativa na displeji má povětšinou nedostačující zpětnou odezvu. Příkladem může být nedávno představený telefon LG G2 s trojicí tlačítek na zádech, která byla přesunuta právě z důvodu většího místa pro displej.

Pressy tlačítko - img1

Tento fakt se ale stejně jako mnohým z nás nelíbil ani dvěma nadšeným vývojářům, kteří si vzali vzor z externího tlačítka na kabelu od sluchátek a rozhodli se vytvořit malé multifunkční tlačítko, které by nahradilo nejen mechanickou spoušť fotoaparátu, ale jednoduchým naprogramováním by dokázalo spustit jakoukoli aplikaci nebo vykonat i konkrétní funkci, například rozsvítit LED na zádech telefonu. Tlačítko je pak velké pouze jako sluchátkový jack a stejně jako on se zacvakne do sluchátkové zdířky, nad kterou lehce vyčnívá (konkrétně o 0,7 mm).

Během jeho vývoje vzniklo několik dočasných prototypů pro testování (na fotografii níže) a ten finální umístili hoši na Kickstarter pod názvem Pressy, kde hned po několika dnech docílil finální částky ve výši čtyřiceti tisíc dolarů. Jeho distribuce už je tedy jistá a my vám nyní toto „kouzelné“ tlačítko představíme blíže:

Pressy tlačítko - img3
Původní prototypy tlačítka

Složení konektoru tlačítka je srovnatelné s běžným 3,5mm jackem a oproti němu má jen o kontakt více - právě kvůli širším funkčním možnostem. Tlačítko bude dodáváno v několika barevných kombinacích a v několika cenově odlišných balíčcích. V jednom z těch dražších si pak můžete s tlačítkem Pressy koupit i krytku pro nošení na klíčích, když jej zrovna nepoužíváte nebo máte připojená sluchátka.

Pressy tlačítko - img5
Barevné varianty

Pressy zatím komunikuje pouze s operačním systémem Android, jelikož konektory u iOS zařízení nejsou s těmi běžně používanými kompatibilní (díky odlišné datové cestě k čipům). K nastavení úkonů po jeho zmáčkuntí slouží jednoduchá aplikace z Play Storu, v jejímž prostředí můžeme nastavit sérii několika po sobě jdoucích stisknutí (tlačítko odlišuje i krátké či dlouhé stisky) a přidělit jim pak konkrétní funkci. Můžeme tak spustit takřka jakoukoli aplikaci, přejít do psaní zprávy u předem zvoleného kontaktu, spustit záznam hovoru nebo třeba zapnout Wi-Fi. Možnosti je na výběr spousty. Jak vypadá aplikace v reálu popisují uvedené fotografie a video.

Velikou výhodou samotné aplikace je také to, že funguje i bez připojeného Pressy tlačítka. Pokud tedy zrovna posloucháte hudbu ve sluchátkách, můžete jej nahradit už připraveným tlačítkem na sluchátkovém kablíku a po sérii stisknutí bude telefon reagovat stejně.

Hlavní funkce Pressy tlačítka:

  • Pořízení fotografie nebo videa

  • Spuštění hlasového záznamu

  • Změna v nastavení telefonu

  • Zapnutí LED svítilny

  • „Čeknutí“ polohy na sociálních sítích

  • Spuštění záznamu hovoru

  • Odeslání aktuální polohy v případě nouze

  • Aktivace či vypnutí Wi-Fi, 3G nebo Bluetooth

  • Uzavřít všechny spuštěné aplikace

  • Pořízení snímku obrazovky

Pressy tlačítko - img4

Díky širokým možnostem využití a miniaturnímu provedení hodnotíme tlačítko velmi kladným komentářem a dokonce i my v redakci zvažujeme jeho budoucí koupi. Namísto zdlouhavého odemknutí displeje a hledání dané funkce v systému stačí pouze několikrát stisknout tlačítko a vykonat tak jeden z vámi nastavených úkonů – rychle a jednoduše.

Jak jsem již předeslal v první polovině článku, Pressy tlačítko bude nabízeno v několika barevných provedeních a také v cenově odlišných verzích. Podle slov autorů je s jeho produkcí počítáno co nejdříve po skončení lhůty na Kickstarteru a je tedy dost možné, že se jeho uvedení na trhu dočkáme ještě letos.

Pressy tlačítko - img2

Samotné tlačítko pořídíme za cenu 17 dolarů, což je v přepočtu asi 350 korun a jako užitečný dárek k Vánocům by se tak mohlo zalíbit kdekomu. Při koupi barevné varianty nebo krytky pro nošení na klíčích si připravte zhruba čtyři stovky a k dispozici budou i speciální varianty, například s pozlaceným konektorem (kvůli vzhledu i lepší vodivosti kontaktů). Za tisíc dolarů vám pak dají autoři k dispozici zdrojové API v případě, že chcete tlačítko využít i pro svoji vlastní aplikaci.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Pressy: Multifunkční tlačítko pro sluchátkovou zdířku vašeho telefonu

Úterý, 3 Září 2013 - 07:48 | Begy | scháním něco podobného i IR diodou. Bohužel zatím...
Úterý, 3 Září 2013 - 07:31 | Geeker | super nápad, doufám že na to mají patent :D

Zobrazit diskusi