CDR.cz - Vybráno z IT

Přichází nové funkce ochrany proti krádeži. Uživatelé Androidu se mohou radovat

Zdroj: Shutterstock

Google zavádí inovativní ochranné prvky pro zabezpečení chytrých telefonů. Uživatelé Androidu se mohou těšit na nástroje, které jim umožní rychle a snadno ochránit svůj telefon před neoprávněným přístupem v případě krádeže.

Google postupně začíná uvolňovat nové funkce ochrany proti krádeži pro uživatele Androidu. Tyto funkce byly představeny již na jaře tohoto roku, ale teprve nyní se začínají objevovat na prvních zařízeních. Novinky zahrnují nástroje s názvy Theft Detection Lock, Offline Device Lock a Remote Lock, které poskytují uživatelům rychlou a efektivní možnost zablokovat své zařízení, pokud by došlo k jeho odcizení.

Nové funkce ochrany

Tyto tři nové funkce se zaměřují na různé scénáře, ve kterých by telefon mohl být ohrožen krádeží. Cílem je maximálně omezit možnost, že se zloděj dostane k citlivým údajům uživatele. První zprávy o spuštění těchto funkcí přicházejí od uživatelů zařízení Xiaomi 14T Pro a některých uživatelů telefonů Pixel.

Theft Detection Lock

Jedná se o jednu z nejinovativnějších funkcí, která je založená na využití umělé inteligence. Theft Detection Lock dokáže pomocí senzorů telefonu rozpoznat, zda bylo zařízení vytrženo z ruky, například během pokusu o krádež. Google uvedl, že tato funkce používá AI ke sledování pohybu a pokud telefon zaznamená rychlý pohyb, například když je vytržen z ruky a zloděj se pokouší rychle utéct, například na kole nebo v autě, obrazovka telefonu se automaticky zamkne. Tímto způsobem je zařízení ihned chráněno a zloděj tak nemá přístup k datům.

Zdroj: Shutterstock

Offline Device Lock

Další užitečnou funkcí je Offline Device Lock, která je navržena tak, aby zamezila přístupu k telefonu i v případě, že jej zloděj odpojí od internetu. V minulosti bylo možné zablokovat zařízení na dálku pouze tehdy, když bylo připojeno k internetu, což bylo někdy problematické, protože zloději často telefon ihned odpojí od sítě. Offline Device Lock ale umožňuje zařízení automaticky zamknout i v případě, že je odpojeno od internetu, čímž se výrazně zvyšuje šance, že zloděj nezíská přístup k telefonu.

Remote Lock

Poslední funkcí je Remote Lock, která uživateli umožňuje zamknout své zařízení na dálku, aniž by musel složitě řešit přístup ke svému Google účtu. Tato funkce je navržena pro případy, kdy uživatel rychle potřebuje zablokovat svůj telefon a nemá po ruce přihlašovací údaje k účtu. Stačí zadat své telefonní číslo a vyřešit jednoduchý bezpečnostní úkol na jiném zařízení. To uživateli poskytuje flexibilní a rychlou ochranu i v krizových situacích.

Ochrana soukromí a citlivých dat

Cílem těchto funkcí je ochránit nejen fyzické zařízení, ale především citlivé informace, které může telefon obsahovat. V dnešní době, kdy jsou chytré telefony neustále propojeny s osobními účty, bankovnictvím a dalšími citlivými aplikacemi, je bezpečnost dat naprosto klíčová. Google si je vědom těchto rizik a proto zavádí nástroje, které mají zaručit co nejrychlejší reakci v případě krádeže.

Zabezpečení chytrých telefonů patří mezi hlavní priority technologických gigantů, a Google tak pokračuje v rozšiřování svého portfolia bezpečnostních funkcí. Uživatelé Androidu již nyní mohou využívat například službu Najdi můj telefon, která umožňuje lokalizovat ztracené zařízení nebo jej na dálku zamknout. Nové funkce však tuto ochranu dále vylepšují a nabízejí ještě vyšší úroveň zabezpečení.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Přichází nové funkce ochrany proti krádeži. Uživatelé Androidu se mohou radovat

Pondělí, 7 Říjen 2024 - 12:19 | r23 | Chtělo by to ochranu, kterou nedávno...

Zobrazit diskusi