CDR.cz - Vybráno z IT

Přichází nový zákon pro rozvoj jaderné energetiky

Zdroj: Shuttestock

Kongres Spojených států schválil nový zákon zaměřený na posílení a urychlení rozvoje jaderné energetiky, s názvem Accelerating Deployment of Versatile, Advanced Nuclear for Clean Energy (ADVANCE). Tento zákon, který čeká na podpis prezidenta Bidena, si klade za cíl urychlit vývoj pokročilých jaderných reaktorů a prodloužit životnost stávajících jaderných zařízení.

ADVANCE Act je navržen tak, aby urychlil vývoj pokročilých jaderných reaktorů a zároveň pomohl prodloužit životnost stárnoucích jaderných zařízení. Tento krok má potenciál postavit Spojené státy do čela globálního trhu s jadernou technologií a výrazně přispět k úsilí o snižování emisí skleníkových plynů. Jaderná energie, ačkoli kontroverzní, je stále častěji vnímána jako klíčová součást strategie pro dosažení čisté energetiky.

Klíčové body zákona

Zákon nařizuje Ministerstvu energetiky (DOE) zjednodušit proces schvalování exportu amerických jaderných technologií a snížit regulační náklady pro firmy, které se snaží licencovat pokročilé jaderné reaktory. Zároveň vytváří pobídky pro úspěšné nasazení těchto technologií a ukládá Nuclear Regulatory Commission (NRC) úkol vytvořit zrychlenou cestu pro licencování malých reaktorů na brownfieldech a bývalých fosilních elektrárnách.

Zdroj: Shutterstock

Reakce veřejnosti

Legislativa již vyvolala silné reakce jak mezi ekologickými skupinami, tak i mezi odborníky na jadernou energetiku. Podporovatelé zákona tvrdí, že jaderná energie může doplnit obnovitelné zdroje jako je solární a větrná energie, čímž poskytne stabilní zdroj energie bez emisí oxidu uhličitého. Evan Chapman, ředitel federální politiky USA v Clean Air Task Force, uvedl: "Potřebujeme všechny dostupné možnosti a jaderná energie bude hrát důležitou roli při zajišťování toho, že jsme schopni čelit výzvám dekarbonizace a rostoucí poptávky po energii."

Na druhé straně existují obavy z potenciálních zdravotních a ekologických rizik spojených s jadernou energií. Kritici upozorňují na historické katastrofy, jako byla havárie v japonské jaderné elektrárně Fukušima Daiichi v roce 2011, a na dlouhodobý problém bezpečného uložení radioaktivního odpadu. Edwin Lyman, ředitel bezpečnosti jaderné energetiky v Unii znepokojených vědců, varoval: "Nejde o zefektivnění procesu licencování reaktorů, ale o oslabení dohledu nad bezpečností a zabezpečením, což je dlouhodobý cíl odvětví."

Diskuse ke článku Přichází nový zákon pro rozvoj jaderné energetiky

Žádné komentáře.