CDR.cz - Vybráno z IT

Příští rok na Assassin’s Creed nečekejte. Značka si dá šlofíka, potvrdil Ubisoft

Ubisoft se snaží předcházet problémům, které zužovaly sérii Assassin’s Creed před třemi lety, a po novém díle nechá herní komunitu zase trochu odpočinout, než ji naservíruje další pokračování. Zopakuje tak rozhodnutí, které doprovázelo loňský díl zasazený v Egyptě.

Ještě před pár lety bylo vydání nového dílu Assassin’s Creed prakticky jistější než příchod sněhu v zimě. Od roku 2009 nám Ubisoft servíroval jeden díl za druhým, aniž by se od sebe tituly sebevíce lišily. Měnila se pouze grafika, zasazení a hlavní protagonisté. Otevřené světy byly sice vždy impozantní a po vizuální stránky perfektně zpracovány, ale herní mechanismy začaly stagnovat.

V ono období stagnace si navíc Ubisoft velice zavařil vydáním nedopečeného Assassin’s Creed: Unity, které navzdory svým grafickým inovacím a vizuálům, za které by se společnost nemusela stydět ani dnes, obsahovala drastické chyby, které působilo v lepším případě směšně, v horším případě činily titul nehratelným.

Zpackané vydání a již utuchající zájem herní komunity o další pokračování s těmi samými aktivitami v bledě modrém, si odskákal zejména nadcházející díl z prostředí Londýna, Assassin’s Creed: Syndicate. Tento díl z roku 2015 předznamenal strmý pád série z hlediska prodejů. Ubisoft musel začít jednat, a tak další díl posunul o jeden rok, aby série mohla vykročit novým směrem.

Po vydání tohoto dílu, který se dočkal tak zasloužené pauzy, zasazeného v Egyptě, jsme si mohli všimnout takřka ve všech recenzích jisté podobnosti. Většina názorů se shodovala na tom, že roční pauza sérii prospěla, našla si nový směr, změnila žánr z akční adventury v plnohodnotné RPG a zájem fanoušků o nový díl byl konečně probuzen.

O to více možná některé zaskočilo, že se Ubisoft rozhodl naskočit zpátky do svých dřívějších kolejí, a oznámil nové řecké pokračování prakticky o pár měsíců později, jako kdyby se ze svých chyb nepoučil. Důvod je ovšem prostý. Oba díly byly vyvíjeny simultánně, a proto z pauzy přidělené loňskému Assassin’s Creed: Origins mohl benefitovat i nadcházející Assassin’s Creed Odyssey.

„Vloni jsme měli jeden díl Assassin’s Creed a letos budeme mít další, ale příští rok plnohodnotný díl nečekejme. Důvodem toho je, že naše týmy pracovaly separátně ve stejnou dobu, tudíž můžeme vydat dvě hry v řadě, rok po sobě. Ale na příští rok plnohodnotné pokračování nechystáme,“ potvrdil Yves Guillemot, CEO společnosti Ubisoft.

Ubisoft se tedy naopak ze svých chyb poučil, a mezi dvěma po sobě jdoucími díly dělá opět tlustou čáru. Dalšího pokračování se tedy dočkáme až v roce 2020, kdy by se navíc mohlo jednat o první díl určený pro herní konzole příští generace.

Assassin’s Creed Odyssey vychází 5. října na Windows PC, Playstation 4 a Xbox One.

Diskuse ke článku Příští rok na Assassin’s Creed nečekejte. Značka si dá šlofíka, potvrdil Ubisoft

Žádné komentáře.