CDR.cz - Vybráno z IT

Pryč s Googlem, Cyanogen chce odnož Androidu nezávislou na Google

nepřehlédněte
cyanogenmod
Google nenechá vývojáře propojit jejich aplikace s operačním systémem Android dostatečně úzce. Nová odnož Androidu by mohla nahradit služby internetového giganta alternativami a přinést otevřenější platformu pro každého.

Tvůrci oblíbených alternativních ROM Androidu pro chytré telefony jsou stále více a více slyšet, co se vývoje nejrozšířenějšího OS současnosti pro mobilní zařízení týče.

Doposud snaha borců z Cyanogen Inc. přinesla uživatelům některé speciální funkce a o něco větší kontrolu nad zařízením, než kdyby jejich zařízení běželo na běžném Androidu. Stále je však i tato alternativa výrazně závislá na službách internetového giganta.

CyanogenMod-Android_logo

Cyanogen se nyní rozhodl jednoduše - chce v budoucnu Android co nejvíce odprostit od Googlu. Společnost (ano, banda nadšenců se postupem času proměnila ve fungující firmu) začne v brzké době pracovat na zmíněné odnoži Androidu, která by umožnila vývojářům lépe integrovat jejich aplikace přímo do systému samotného.

V současné době jsou např. služby jako Google Now a Google Search úzce integrované do systému a mohou interagovat s dalšími aplikacemi snáze než ostatní.

Používat Android v upravené verzi, jako výše zmiňované, porušuje podmínky společnosti Google. Tvůrci těchto alternativ by tedy neměli využívat nástrojů z Google Mobile Services, jako je Google Play či Gmail, Youtube a Maps.

cyanogenmod_image-630x419

Jakožto plán k otevření Androidu, ve snaze o vložení více možností do rukou vývojářů, plánuje Cyanogen spustit vlastní obchod s aplikacemi. Např. v Číně se prodává nejedno zařízení bez přístupu k Google službám i přes to, že staví na Androidu. Po vzoru Amazonu tedy vznikne nový market Android aplikací.

Myšlenka je to zajímavá, otázkou však zůstává, zda není něco podobného spíše krokem k rozbití jednotnosti platformy. Už takto Android bojuje s problémem, kdy je platforma roztříštěná mezi spoustu různých verzí.

Tagy: 
Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Pryč s Googlem, Cyanogen chce odnož Androidu nezávislou na Google

Žádné komentáře.