CDR.cz - Vybráno z IT

Recenze Samsung 900X3C - v provozu

Samsung-900X3C-promo
Když se řekne Samsung, většině z nás se vybaví nějaká ta obří LCD televize, možná přehrávač. Před třemi lety by jen málokoho napadlo, že dnes bude Samsung patřit k největším výrobcům mobilních telefonů. Kdo ale čekal, že jednou bude říkat "ultrabook od Samsungu"?

Kapitoly článků

2.  V provozu - displej, klávesnice, touchpad a disk

Tenké šasi s sebou nese mnoho úskalí, a jedním z nich je klávesnice. Velmi mělký stisk kláves poskytuje malou zpětnou vazbu a příliš se neliší od psaní na dotykovém displeji. Rozhodně to není na dlouhé psaní, už IM komunikace je na pováženou. A vše je zabito podsvícením, u něhož si můžete vybrat ze čtyř úrovní. Ovšem pokud je tma, nemáte téměř šanci najít klávesovou zkratku pro aktivaci podsvícení – je skryta mezi funkčními klávesami. A navíc je ve dvou variantách: přidat a ubrat. Přičemž vše je podtrženo několikasekundovou prodlevou a poměrně velkým zadýcháním systému, pokud více štelujete. Najednou se to prostě nechce 10 sekund rozsvítit, protože to zrovna 10x ubírá; ale změna úrovně je plynulá.

P1010125

Saumsung k tomuhle poskytuje "suprovou" aplikaci, ve které vlastně nic užitečného není, kromě nastavení doby, po které se má při neaktivitě podsvícení vypnout. Ostatní ovládání způsobí několikasekundový horor, kdy aplikace mrzne a čeká na provedení úkonu hardwarem. Samsung ji přidal funkční zkratku Fn + F1. Touhle zkratkou se většina notebooků uspává a já jaksi chytám enrage (vztek), když ji stisknu zde a nic se neděje, nic se neděje, kolečko, 5 sekund pryč a … aplikace se probudila.

control app

V Brně zrovna staví nejvyšší budovu České republiky – AZ Tower. Při cestě kolem máte možnost vidět obrovské nosné traverzy. Jejich velikost však není žádnou konkurencí pro velikost mínusu, které Samsung nyní obdrží. Co totiž nesnáším je, když někdo myslí za mě. Když mi začne doporučovat, co bych určitě měl udělat. A věřím, že vy to vidíte stejně.

az-tower-brno-1detail-klavesnice

Co vás totiž bude s ultrabookem vždy zajímat, je životnost baterie, a tu téměř nejvíce ovlivníte podsvícením displeje. Ne vždy si ale i na baterii (a co teprve na adaptéru) přejete nejmenší podsvícení. Samsung ale přesně ví, co chcete. Ví, že když je kolem málo světla, tak určitě nechcete, aby vám displej vypaloval oči. Nainstaloval tedy světelný senzor, který vám sníží jas, když se mu zrovna chce anebo je kolem rušno.

Naprosto nejlepší je situace, kdy jedete autobusem takhle v zimě, kdy je celkem šero, a máte displej na maximu. Senzor vás tak jako tak seřízne na cirka 40 %, což byste asi stejně pro baterii udělali. Jenže právě míjíte řadu několika stromů, a zrovna byl systémem senzor dotázán: "Jak je venku?" Načež odpověděl: "To je najednou tma." A nastavil podsvícení na 20 %. Stromy jsou pryč, a senzor jako goblin (ten hodný) řve "Světlooo, světlooo!", a tak displej valí zase na 40 %. Už jen chybí, aby uměl blikat do rytmu hudby.

Doma může vaše světelné podmínky ovlivnit dokonce osoba, chodící kolem vás, případně drobné pohnutí s ultrabookem. Dovedete si tak asi představit, jaká sranda to je, testovat výdrž takového notebooku – abych na něj mířil 100W žárovkou, jinak maximální jas nenastavím. Proč je pro uživatele tak pracné snížit si jas? Jak často si měníte jas u noteboku? Já vlastně vůbec, měním jen napájecí módy Windows, když opouštím adaptér a naopak. Možná jednou občas trošku přisvítím, když je autobus bez závěsů a kolem letní slunce. A Vy?

are-you-kidding

Co je horšího, ten senzor se ani nedá vypnout, nebo nastavit! Nijak! Prostě zapomeňte, že budete mít v tomhle zimním šeru maximální jas.

Displej jako takový je pak velmi slušný. Barvy podává díky IPS technologii opravdu skvělé, ovšem stále trochu duchaří. Ale proti Lenovu Y580 je to kafíčko. Překvapuje mě však, že je na internetu hodnocený jako nejlepší IPS displej vůbec. Nejlepší displej podle mě by neměl (viditelně) duchařit naprosto vůbec. Ovšem barvy a pozorovací úhly jsou naprosto skvělé, takže na tom asi něco bude.

Jenže větší ostuda displeje jest rozlišení. 1600x900 px?! To má být jako co? To už se tam těch pár pixelů navíc nevešlo? Všichni víme, jaké trable (ztrátu ostrosti a kvality) s sebou nese jakékoliv přesamplování rozlišení. Přitom víceméně přijatý standard je FullHD – akceptují ho filmy, hry, operační systémy a aplikace. Následné standardy jsou pak jeho násobky (4K, 8K), takže podsamplování těchto je čistý lineární průměr se ztrátou detailu ale nikoliv ostrosti. Opravdu bylo tak těžké dát tam to FullHD rozlišení? A zvýšit k tomu DPI systému, aby všechno nevypadalo tak malé? Rastrové prvky by mohly být detailnějši.

pixelization1

A nezachrání to nejspíš ani nabušený procesor, který je pro tuhle třídu notebooků naprosto nesmyslný. Nabízí brutální výpočetní výkon, který většina lidí nepotřebuje, a poměrně hodně topí. Dokáže mu zatopit i hloupý flash, Facebook, nebo třeba hříčka Plants and Zombies. A to proto, že při základních 800 MHz na to nestačí, a musí se vytaktovat nahoru, kde pod hranicí 3 GHz prostě topí.

hwinfo

Maximální zátěž systému asi nikdo neplánuje, ale dokáže se to celé vyhrabat na 85 °C, kde se to celkem drží díky throttlingu, který nedovolí procesoru včetně GPU baštit přes 20 W (TDP = 17 W). Chlazení a vlastně celý vnitřek notebooku je napasován v zadní části, takže touchpad i klávesnice jsou celkem chladné, pod displejem se to ale smaží, a to i na spodku notebooku. Není přijatelné, abyste v autobuse na ultrabooku bránili váš domek před zombíky za pomoci květin a mezitím vás poměrně hodně pálila stehna.

cinebench safe

Problém také je, že notebook saje spodkem. Tohle se už i Acer naučil a jeho Aspire S3 měl plné sání klávesnicí (což by zde nebyl problém), a tak mohl notebook klidně ležet na posteli a nepřehříval se (Acer, který se nepřehříval!). S tímhle jsem to původně netušil, ale když mě grafika u zombíků začala škubat, vzal jsem notebook do ruky a měl těch 85 °C, větrákům se potily i lopatky.

P1010120

Navíc notebook poměrně hodně řve. V klidu o chlazení nevíte a ještě jej můžete ztišit klávesovou zkratkou "eco módu", čímž snížíte i výkon, ale v zátěži, kdy větráky chladí těch 85 °C, je to opravdu celkem hukot. A i v průměrné zátěži na Facebooku to znatelně fouká, což je chyba právě přehnaně výkonného procesoru.

Ke hraní této hry je potřeba sbírat sluníčka, takže musíte rychle běhat myší a klikat. Na touchpadu to také jde, ale musíte mít možnost jedním prstem posouvat a druhým rychle klikat... Bohužel toto je clickpad, takže tlačítka jsou dotyková, a pokud na ně položíte prst, druhým aktivujete multitouch. To už jsme viděli i v případě Aceru Aspire S3, a ačkoliv by se to dalo softwarově odladit, tady k touchpadu ani nedostanete žádný software. Tady by pomohl multitouch na displeji, ale to máme smůlu, displej dotykový není. Na druhou stranu by to přineslo i nevýhody, a vůbec, od toho jsou tu Galaxy Taby.

Díky šílené baterii můžete zombíky vraždit třeba i 4 hodiny. Ultrabook se dá dobře použít na sledování filmů. Dáte si sluchátka, maximální dostupný jas, počkáte, až se probudí aplikace, nastavíte si "filmové" barvy a zvuk, a můžete koukat klidně 6 hodin. Nebo můžete zkusit psát. To vám půjde klidně i těch 7 hodin. Je to hodně subjektivní, ale pro někoho, kdo je zvyklý na mechanické pružinové klávesnice, to musí být hrůza. Já už dlouhá léta píši na "slim" a nyní notebookové klávesnici a stejně mi to nešlo.

graf

K celkové rychlosti (a ceně) systému pak ještě přispívá SSD, které není úplně z nejrychlejších. Třeba takový Crucial M4 (zmíněný zde) by ho trumfnul v rychlosti čtení, prohrál by ovšem při zápisu. Tedy ve 128GB verzi, 256GB verze sahá na 350 MB/s. Rychlost pocítíte i s Nortonem, který dostanete předinstalovaný od výrobce.

hdtune batt
Tagy: 
Kapitoly článků
2.  V provozu - displej, klávesnice, touchpad a disk

Galerie ke článku

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung 900X3C - k dokonalosti jen krůček

Úterý, 5 Březen 2013 - 13:21 | Slavo Krupa | Okej takže môj Acer Travelmate TimelineX 8573TG...
Úterý, 5 Březen 2013 - 11:21 | BTJ | Ja kdysi prave instaloval nejaky ASUS, zadny...
Úterý, 5 Březen 2013 - 10:43 | Tomáš Bohuněk | Služby mě nenapadly... Inu hledal jsem nějakou...
Úterý, 5 Březen 2013 - 08:59 | BTJ | Co vim, tak jednou jsem to resil tak, ze jsem...
Pondělí, 4 Březen 2013 - 21:56 | Tomáš Bohuněk | Hledal jsem všude, nenašel. Třeba to později...
Pondělí, 4 Březen 2013 - 16:59 | BTJ | Ale tak to jsou dost negativa, treba ten senzor...
Pondělí, 4 Březen 2013 - 15:38 | Martinezze | Pekný ultrabook, len škoda toho dotykového...
Pondělí, 4 Březen 2013 - 15:23 | Tomáš Bohuněk | Možná osobní zvyk, možná se málo setkávám s...
Pondělí, 4 Březen 2013 - 15:20 | Tomáš Bohuněk | Za tabulku se omlouvám, ztratila se během...
Pondělí, 4 Březen 2013 - 15:09 | HEC | "Samsung ji přidal funkční zkratku Fn + F1....

Zobrazit diskusi