CDR.cz - Vybráno z IT

Rikomagic MK902: Minipočítač s Androidem, webkamerkou a bohatou konektivitou

Rikomagic MK902 - img1
V dnešní době jsme už zvyklí na miniaturní počítače k televizi o rozměrech flashdisku, ty ale mnohdy nabízí jen základní konektivitu. Nový čtyřjádrový miniPC od Rikomagic je ale větší a kromě přední webkamerky vlastní i Ethernet nebo hned několik USB portů.

Britský Rikomagic je poměrně známý výrobce počítačových sestav a příslušenství, také ale minipočítačů k televizím, které se staly za poslední dva roky velmi oblíbeným a žádaným segmentem na trhu s elektronikou. Na začátku tohoto měsíce jsme vám přinesli detailnější pohled na jeden z podařených a levných počítačů od tohoto výrobce - miniaturní počítač Rikomagic MK802 IV LE - a dnes se podíváme na další výkonný a cenově přijatelný kousek. Ten je v porovnání s miniaturními počítači o velikosti flashdisku mnohem větší a připomíná tak spíše první minipočítače na trhu, nabízí ale bohatou konektivitu, lepší příjem Wi-Fi signálu (díky externí anténě) nebo vestavěnou webkamerku na přední straně.

Rikomagic MK902 - img2

Uvnitř počítače tiká čtyřjádrový procesor Rockchip RK3188 o frekvenci 1,6 GHz, pro grafické výpočty je zde integrovaná grafická karta Mali-400 a operačním systémem je již v nadpise zmíněný Android, konkrétně ve verzi 4.2.2 Jelly Bean. Operační paměť má velikost 2 GB a interní úložiště pro vaše data bude volitelné mezi 8 a 16 GB. Jestli ale nechcete připlácet za 16GB variantu, můžete úložiště snadno rozšířit až o dalších 32 GB za pomocí paměťové MicroSD karty.

Rikomagic MK902 - img4Rikomagic MK902 - img6

Pokud jste si pročetli i naše předchozí představení miniaturního počítače MK802 IV, možná jste si všimli, že mají obě zařízení totožnou hardwarovou výbavu (až na procesor taktovaný o 200MHz níže). Podle tohoto faktu bychom tedy tipovali, že by mohl počítač kromě samotného Androidu podporovat také PicUntu či jiné linuxové distribuce, právě po vzoru „osmisetdvojky“.

Rikomagic MK902 - img5

Slibovali jsme vám rozsáhlou konektorovou výbavu, v jejímž čele nalezneme klasický HDMI port k propojení počítače s televizí, čtveřici USB portů nebo ethernetovou zdířku pro kabelové připojení k internetu. Dále zde nalezneme audio/video výstup, ke kterému je v balení dodávána redukce na tři banánky (Cinche), a přesto, že je na originálních fotografiích zdířka optického audio výstupu zaslepena, měl by jej počítač nabízet také. Bezdrátovou výbavu pak zaujímá samozřejmě Wi-Fi s již zmiňovanou externí anténkou pro lepší příjem signálu a Bluetooth pro bezdrátové periférie.

Operační systém Android 4.2.2 Jelly Bean
Procesor Rockchip RK3188 Cortex-A9
1,6 GHz, čtyřjádrový
Grafická karta Mali-400 MP4
Operační paměť 2 GB DDR3
Úložiště 8 / 16 GB
+ MicroSD slot
Webkamera 5 Mpix
+ Mikrofon
Konektivita Wi-Fi 802.11 b/g/n
Bluetooth 
HDMI
Ethernet (RJ-45)
4x USB
A/V výstup
Optický audio výstup
Miracast (bezdrátový přenos obrazu)
Podporované formáty Audio - aac, ac3, amr-nb, dts, mp3, ogg, wma, flac
Video -  mpeg, mkv, avi, mp4, mov, flv, h.264, h.263, vc-1, divx, xvid, ts, realvideo
Obsah balení HDMI kabel
A/V kabel
Napájecí adaptér
Manuál
Dostupnost Listopad / Prosinec 2013
Cena 8 GB - asi 3 000 Kč
16 GB - asi 3 160 Kč
*ceny jsou uvedeny bez DPH a cla

Pomyslnou třešničkou na dortu je webkamerka na přední straně počítače, kterou samozřejmě doplňuje vestavěný mikrofon. Záznam zachycuje v rozlišení 5 Mpix a ani videohovory přes oblibený Skype tedy nebudou u tohoto počítače problémem.

Rikomagic MK902 - img3

Minipočítač Rikomagic MK902 tedy nabízí poměrně slušnou hardwarovou výbavu dostačující na bezproblémové přehrávání videa ve FullHD rozlišení nebo hraní náročnějších her pro Android. Potěšit může také docela bohatá konektivita, jakou u dnešních miniaturních počítačů nalezneme jen stěží A cenovka tohoto zařízení? Ta je i přes jeho lákavou výbavu poměrně přijatelná - 8GB varianta vyjde v Británii na 90 liber, což je v přepočtu zhruba 3 000 korun bez daně a cla, za 16GB úložiště si připlatíme o 160 korun více. Na trh se počítač dostane už 20. listopadu a pokud se vám zalíbil, můžete si jej objednat už teď, přímo z Číny pod tímto odkazem (poštovné je zahrnuto v ceně).

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Rikomagic MK902: Minipočítač s Androidem, webkamerkou a bohatou konektivitou

Sobota, 16 Listopad 2013 - 12:20 | Chroustostroj | Říkám to furt a budu to tvrdit dokud se situace...
Sobota, 16 Listopad 2013 - 09:27 | nameless1 | Já jsem se to vždycky snažil vyvracet jako...
Pátek, 15 Listopad 2013 - 10:03 | Radim Horácek | Tak ono jde jít ještě cestou Lintel (Linux +...
Pátek, 15 Listopad 2013 - 09:43 | Jan Stříbrný | Nedavno jsem si poridil MINIX NEO X7 za ucelem...
Pátek, 15 Listopad 2013 - 07:29 | Lubomír Vlček | Vypadá to hezky, ale jak my majitelé těchto...

Zobrazit diskusi