CDR.cz - Vybráno z IT

Robot Spot od Boston Dynamics militarizován: Učí kadety ve francouzské armádě

Robot Spot do společnosti Boston Dynamics se stal součástí výcviku kadetů na francouzské škole pro důstojníky, kde zastává roli průzkumníka. Jako průzkumník je prý dobrý, ale má malou výdrž.

Zdroj (Engadget.com)

Společnost Boston Dynamics je známým výrobcem humanoidních robotů fungující částečně na umělé inteligenci. Mezi jeho nejznámější modely patří bezpochyby Spot a Atlas. Boston Dynamics se však zavázal, že jeho roboti nikdy nebudou sloužit k vojenským účelům a nikdy nebudou nasazeni v ozbrojených konfliktech.

Tento závazek však nezůstane zcela neposkvrněný, neboť vojenští kadeti ve Francii sdíleli na Twitteru fotografii ze svého cvičení, kde je ve výcviku doplnil právě i robot Spot. Jednalo se o kadety ze školy pro důstojníky Saint-Cyr Coëtquidan, která testovala schopnosti jak v obranných, tak v útočných operacích.

V každé operaci byli nejdříve samotní studenti a poté si celou operaci zopakovali znovu s roboty. Hlavním smyslem celého cvičení bylo zjistit, jaké reálné využití mohou tito roboti v armádě mít a zda je operace úspěšnější s nimi nebo bez nich. Veřejnost se samozřejmě zaměřila na fotografie, kde figuroval Spot od Boston Dynamics.

Kadeti však vypověděli, že jeho úloha byla primárně role průzkumníka. I tak si prý vedl výborně a dokázal zachránit velké množství životů. Bohužel však zklamala jeho výdrž, která byla vzhledem k malým rozměrům nízká. Boston Dynamics pak vydal ještě prohlášení, kde uvedl, že on s francouzskou armádou nespolupracuje. Ta si prý Spota pořídila přes francouzského distributora. Otázka je, zda se dá zabránit tomu, aby je vojenské složky nakoupily ve větším množství a vyzbrojily je.

Diskuse ke článku Robot Spot od Boston Dynamics militarizován: Učí kadety ve francouzské armádě

Úterý, 13 Duben 2021 - 10:07 | Nalim | No zabranit tomu, aby si nekdo koupil vyrobek,...

Zobrazit diskusi