CDR.cz - Vybráno z IT

Robotické „prsty“ budoucnosti - drony díky nim uchopí i složité objekty

Roboticke Prsty
Uchopit objekty jako je papír a vajíčko je pro lidské ruce a prsty samozřejmost. Co je ale samozřejmostí pro člověka, to může být pro technologii problém. Nová technologie si má poradit s jakýmkoliv tvarem objektů, kterým se snadno přizpůsobí.

Ať se pohybujeme v továrně, ve vesmíru, nebo létáme s drony, často narazíme na potřebu automatizovaného uchopení pevných objektů. Současné technologie často naráží na omezení co se týče tvarů, nebo naráží na limity co se týče velikosti - takové robotické rameno je pro dron zbytečná zátěž navíc.

Vědci z institutu EPFL vytvořili zcela nové robotické „prsty“ s jejichž pomocí bez problémů uchopíme papír, propisku i vajíčko. To vše navíc s minimální váhou a rozměry.

Robotic Gripper 01

Trik je ve využití elektrostatiky a elektroadheze, neboli přilnavosti materiálů. Pokud jste si někdy třeba třeli balónkem vlasy a poté jej přichytili na zeď, jednalo se o využití zmíněného jevu. Oproti vakuovým chapadlům spotřebuje technologie až 3x méně energie a zabírají mnohem méně místa.

„Tohle je poprvé, co byla eletroadheze a měkká robotika zkombinována pro zvedání objektů,“ řekl Jun Shitake, jeden z autorů podílejících se na projektu. Jakmile dojde k zapnutí napájení, elektrody umístěné na polymerovém základu se ohnou kolem objektu a uchopí jej podobně, jako by to udělaly svaly či lidská ruka. Podobné elektrody mohou unést až 100násobek své váhy a hlavní výhodou je, že nemusíte předem přístroj informovat o tvaru zvedaného objektu. 

Elektroda se skládá z 5 vrstev: natáhnuté vrstvy elastomeru (gumy) umístěné mezi dvojicí elektrod a dvojici vrstev silikonu. Když je napájení vypnuté, dojde k otevření úchytů. Když se zapne, dojde k uchopení objektu. 

Uchyt

Vědci si slibují od jejich řešení mnohé. Těšit se prý máme na nasazení u dronů, které tak mohou uchytit např. zásilky, nebo ve vesmíru, kde by lépe nahradily robotická ramena.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Robotické „prsty“ budoucnosti - drony díky nim uchopí i složité objekty

Žádné komentáře.