CDR.cz - Vybráno z IT

Rozpoznávání obličejů z kamerového systému bude možná nasazeno v Praze

Pražská policie požádala oficiálně magistrát hlavního města Prahy o povolení nasadit na vybraná problémová místa technologii rozpoznávání obličejů. Chtějí tak zefektivnit pátrání po hledaných osobách i trestancích.

Řada teroristických útoků i ohrožení veřejnosti po celém světě vyvolala vlnu obav o vlastní bezpečí. Tím je mimo jiné vyvíjen i tlak na bezpečnostní složky, aby operovali se zvýšenou ostrahou. Pro usnadnění své práce proto začínají využívat nejrůznější moderní technologie, jako je například rozpoznávání obličejů z kamerových záznamů.

Tento trend se nevyhnul ani našemu hlavnímu městu, kde policie podala oficiální žádost na magistrát s prosbou o nasazení systému automatického rozpoznávání obličejů na šesti nejproblémovějších místech Prahy. Dle vyjádření policie by to výrazně pomohlo při pátrání po trestně stíhaných osobách či po osobách pohřešovaných.

Praha si je vědoma, jaké usnadnění by to přineslo pro policii, avšak nechce upadnout v podezření z porušení práv. Proto zažádal Petr Hlubuček, předseda bezpečnostní komise, o vyjádření Úřad pro ochranu osobních údajů.

Není to poprvé, co tento Úřad řeší podobnou žádost. Naposledy se tak stalo před pár měsíci, kdy měla být technologie na rozpoznávání obličejů aplikována při fotbalových zápasech pro snadnější identifikaci problémových fanoušků. Tato žádost však byla zamítnuta.

Kde přesně by měla být ona místa střežená tímto speciálním softwarem policie nechce oznámit. Ani tento nejmodernější systém však není bezchybný, jak ostatně dokazuje i analýza provedená v Londýně, kdy se systém zmýlil v 81% případů. Prozatím jediným místem, kde se v Praze můžeme setkat se systémem rozpoznávání obličejů je Letiště Václava Havla, kde se nachází 145 kamer schopných obratem porovnat jakoukoliv tvář s databází hledaných osob.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Rozpoznávání obličejů z kamerového systému bude možná nasazeno v Praze

Žádné komentáře.