CDR.cz - Vybráno z IT

Ruské úřady zadržely téměř 100 osob za provozování nelegální platební služby

Zdroj: Shutterstock

Ruské bezpečnostní složky uskutečnily rozsáhlou operaci proti organizovanému zločinu, při které bylo zadrženo 96 osob podezřelých z provozování nelegálních platebních služeb a směnáren kryptoměn. Mezi zatčenými jsou osoby spojené s Cryptexem, anonymní platební službou UAPS a více než třemi desítkami dalších platforem využívaných pro nelegální převody peněz a prodej odcizených přihlašovacích údajů. Operace proběhla v rámci 148 koordinovaných razií po celém Rusku.

Dle oficiálního prohlášení Vyšetřovacího výboru Ruské federace (ICR), který je hlavním vyšetřovacím orgánem v zemi, byli zadržení obviněni z účasti na organizované zločinecké skupině, neoprávněného přístupu k počítačovým informacím, nezákonného zpracování plateb a nelegálních bankovních aktivit. Vyšetřovatelé zjistili, že jen v roce 2023 byly přes tuto rozsáhlou kriminální síť zpracovány finanční transakce v hodnotě více než 112 miliard rublů (přibližně 1,1 miliardy dolarů). Pro zúčastněné osoby přinesly tyto operace nezákonný příjem ve výši 3,7 miliardy rublů (kolem 38,7 milionů dolarů).

Bohatství zločinců: Luxusní auta a vrtulníky

Při zásahu byly zabaveny majetky v hodnotě přes 1,5 miliardy rublů, včetně luxusních aut značek Bentley, Rolls Royce, Porsche a dokonce i Tesla Cybertruck, který se v běžném prodeji ještě ani neobjevil. Dalšími zabavenými položkami byly vrtulníky Robinson, lodě a sněžné skútry. Takto drahá aktiva poukazují na to, jak obrovské částky nelegální činností protekly.

Hlavní postava operace: Sergey Ivanov alias 'Taleon'

Jednou z klíčových osobností zadržených během razie je ruský „praníř peněz“ Sergey Ivanov, známý ve světě kyberzločinu pod přezdívkou 'Taleon'. Minulý týden byl tento muž zařazen na seznam sankcionovaných osob Úřadem pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC) Ministerstva financí USA. OFAC uvádí, že Ivanovovy služby UAPS, PinPays a PM2BTC zprostředkovaly za posledních dvacet let stovky milionů dolarů pro skupiny provozující ransomware, prodejce na darkwebových tržištích a další kriminální elementy.

Zdroj: Shutterstock

Další obvinění: JokerStash a Vega

Spolu s Ivanovem byl obviněn i jeho spolupracovník Timur Shakhmametov, známý pod online přezdívkami JokerStash a Vega. Podle amerického ministerstva spravedlnosti (DOJ) patřil Shakhmametov mezi provozovatele Joker’s Stash, jednoho z největších online trhů s kradenými platebními kartami, který mezi lety 2014 a 2021 vynesl až miliardu dolarů, než byl definitivně zlikvidován.

Ministerstvo zahraničí USA nyní nabízí odměnu až 11 milionů dolarů za informace vedoucí k dopadení nebo odsouzení Ivanova a Shakhmametova. Tato vysoká suma odráží závažnost jejich trestné činnosti a mezinárodní dosah jejich kriminálních aktivit.

Spolupráce s evropskými partnery

Operace proti Cryptexu a dalším platformám není však pouze ruskou záležitostí. Minulý týden například nizozemské úřady zabavily servery provozující PM2BTC a Cryptex - ty zajistily přes 7 milionů dolarů v kryptoměnách. Německé bezpečnostní složky také provedly koordinované zásahy proti 47 kryptoměnovým směnárnám, které byly využívány k praní špinavých peněz pro kyberzločince, včetně právě i těch ransomwarových skupin.

Diskuse ke článku Ruské úřady zadržely téměř 100 osob za provozování nelegální platební služby

Žádné komentáře.